Meya Svahn och Moa Oxby från Lysekils konståkningsklubb tycker det är väldigt roligt att vara på lägret. Foto: Gabriel Berndtsson.

Det årliga konståkningslägret lockar många ungdomar

2024-07-04 Lysekils konståkningsklubb anordnar läger. Det kommer ungdomar från hela Sverige och även från andra länder. Många av dem som kommer till lägret är återkommande ungdomar.

Konståkningslägret i Lysekil är i inne på sin andra vecka. Lägret anordnas av Lysekils konståkningsklubb där ungdomar kommer från hela Sverige och vissa kommer även utanför landets gränser bland annat från Norge och Danmark för att träna konståkning. Lägret har varit en konstant sedan början på 1980-talet och är det äldsta konståkningslägret i Sverige.

Kan vara på samma läger

Under de två veckorna de nu håller i gång så har de mellan 90 och 100 ungdomar. Där tränar alla från att vara nybörjare till att vilja elitsatsa på idrotten. Detta är något som ordförande för Lysekils konståkningsklubb Marie Isaksson tror gynnar klubben.

– Jag tror många väljer att åka hit för att alla är välkomna här. Om en familj ska åka hit med sin dotter då kan även hennes lillasyster vara med på samma läger även fast hon är på en lägre nivå, säger hon.

Andra anledningar till att de väljer att åka är ofta vilka tränare som åker till lägret.

– Många tränare kommer ofta hit och det tror jag beror på sommarstaden Lysekil att man lätt kan ta sig till havet och bada och liknande. Sen har vi ju också bra matservering och boende som funkar på skolan vilket är ett plus, säger Sara Johansson tränare i Lysekils konståkningsklubb.

Väldigt roligt

Nu har de sex tränare på plats, en av dem är Albin Boudrée som är både tränare och koreograf för lägret. Han gör sitt tredje år som koreograf på lägret och tidigare har han bland annat fått vara med och koreograferat invigningen för konståknings VM när Sverige anordnade det i Globen 2021.

– Det är mitt tredje år och det är väldigt roligt och väldigt uppskattat att jag är här med mina koreografier. Detta är dock en mindre is än dem de tävlar på så det är en liten utmaning att fixa ihop det. Denna vecka är jag tränare också och det är roligt att både koreografera och vara tränare, säger han.

Från Lysekils konståkningsklubb hade de med 27 ungdomar. Och många av dem som kommer till lägret är återkommande.

– Det är ofta samma personer som kommer hit år efter år så vi får ju se dem växa upp litegrann. De skapar ju relationer här också med varandra vilket är väldigt roligt säger, Marie Isaksson.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv