”Det är värt att fira Lysekils ledarroll i klimatomställningen”

Preem bemöter insändarkritik:

2024-09-26 "Är det inte fantastiskt? Att en förhållandevis relativt liten kommun som Lysekil är på väg att bli en ledande aktör i den globala omställningen från fossilt till förnybart. Allt med sikte på att nå Parisavtalet. Det tycker vi på Preem, och vi hoppas att ni känner likadant".
Det skriver Ludwig Kollberg, kommunikationschef Preem, Sofia Agertoft, kommunikationsansvarig Preem Västsverige och Anton Bichler, ansvarig för samhällskontakter på Preem Västsverige i ett svar på en insändare i Lysekilsposten.

 

Hej Mari och alla ni andra Lysekilsbor som har uppmärksammat att vi i helgen, söndag 29 september, arrangerar en gratiskonsert för att fira kommunens nya ledarroll i klimatomställningen.

Är det inte fantastiskt? Att en förhållandevis relativt liten kommun som Lysekil är på väg att bli en ledande aktör i den globala omställningen från fossilt till förnybart. Allt med sikte på att nå Parisavtalet. Det tycker vi på Preem, och vi hoppas att ni känner likadant.

Vi sticker inte under stol med att klimatfrågan är komplicerad. Kors och tvärs hör man argument för den ena eller andra sidan. Vissa vill ha vindkraft, andra vill ha sol. Någon tredje vill satsa på kärnkraft. Och många ser ett helt avgörande värde i fortsatta satsningar på bioenergi. Vi på Preem är en av de aktörer som vill och tar ansvar.

Fakta är att vi behöver alla fossilfria alternativ om vi ska klara klimatomställningen och samtidigt bibehålla vår konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Det skapar tillväxt och inte minst jobb i kommuner som Lysekil. Det skapar även en trygghet i händelse av kris.

Mari lyfter i sin insändare från 26 september att det här med biodrivmedel inte är någon bra idé. Vi, och väldigt många med oss, håller inte med. Exempel på myndigheter som förespråkar bioenergi är Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Klimatpolitiska rådet – den myndigheten i Sverige som har ansvar för att följa upp regeringens klimatpolitik. Men även Svenska Naturskyddsföreningen beskriver bioenergi som ”en nödvändig dellösning” på klimatutmaningen. Internationellt stödjs hållbar bioenergi av FNs egen klimatpanel IPCC som säger följande om bioenergi ” Bioenergy has a significant greenhouse gas (GHG) mitigation potential”.

Saken är den att bioenergi är Sveriges största energislag, och stod 2023 för
40 procent av den slutliga energianvändningen i Sverige – Det är tack vare bioenergin som Sverige har lyckats så väl i klimatarbetet hittills. Vi är i princip fossilfria i energisektorn, och arbetar för det inom transportsektorn. Det är något att vara stolta över.

Men – och det finns ett viktigt ”men”. Det finns bra och dålig bioenergi, på samma sätt som att det finns bra och dålig elproduktion. Klimatmässigt är det en enorm skillnad om elen kommer ifrån förbränning av kol eller från vattenkraft. Just därför är vi på Preem särskilt stolta över att vi sedan start alltid fokuserat på marknadens mest hållbara råvaror. Vi var tidiga ute med rester från skogs-, pappers- och massaindustrin. När vi nu ökar vår förnybara produktionskapacitet breddar vi råvarubasen genom att nyttja fler restströmmar från andra industrier, exempelvis livsmedelsindustrin. Det gör biodrivmedel till en fantastisk lösning som faktiskt hjälper samhället med fler problem än bara klimatet.

I tre år har vi byggt om produktionen och i höst vrider vi om kranen till Skandinaviens största produktionsanläggning för biodrivmedel. Och det här i Lysekil. Det är något vi är extremt stolta över och något som är värt att fira.

Ludwig Kollberg, kommunikationschef Preem
Sofia Agertoft, kommunikationsansvarig Preem Västsverige
Anton Bichler, ansvarig för samhällskontakter på Preem Västsverige

 

Insändare från Mari Larsson, publicerad i LP 26 september.

Granen gör klimatnytta i skogen, inte i biltanken

Preem vill den här veckan fira sin stora ”klimatsatsning” tillsammans med oss lysekilsbor. Men för min del vill feststämningen inte infinna sig.
För i själva verket finns ingen klimatsatsning. Det man presenterar som en sådan är egentligen business as usual. Preem fortsätter att framställa fossila drivmedel med ett tillägg av ”förnybara råvaror och produkter”, det vill säga använd frityrolja, slakteriavfall och skogsråvara. De här bioråvarorna avger naturligtvis också koldioxid när de förbränns.
Biobränsle hjälper inte ett dugg mot klimatkrisen, utan är ren greenwashing, alltså ett sätt att låtsas vara klimatvänliga.
Skogen är en livsviktig kolsänka, den binder stora mängder koldioxid från atmosfären. Det gäller I första hand riktig, gammal skog, där även marken binder kol. Men i dagsläget skövlas alltmer av skogarna i Sverige och ersätts med artfattiga trädplantager. 22% av skogsråvara blir virke och då binds ju koldioxiden under lång tid. Men resten, 78%, går i praktiken upp i rök! Det blir nämligen pellets till värmeverk, biobränsle och engångsprodukter som kartong och pappersmuggar.
Såväl politiker av skilda kulörer som industriledare väljer att kalla bioråvaror från skogen ”förnybara”. Man planterar ju nya träd. Och därför räknas koldioxid från bioråvaror inte in i landets totala utsläpp. Uppenbart en förvrängning av fakta i syfte att ge sken av klimatpolitisk ambition. Nej, det är hög tid att satsa på hållbara lösningar för att minska koldioxidutsläppen!
Satsa på solenergi och vindkraftsutbyggnad!
Ge stöd till bevarande av skogar!
Återställ våtmarker!
Genomför energieffektivisering av husbeståndet och bygg klimatsmarta hus!
Elektrifiera transportsektorn snabbare! Fasa ut förbränningsmotorn!
Satsa på järnvägen och gratis kollektivtrafik!
Det handlar om något inte mindre än att rädda världen för kommande generationer och det måste göras nu – snart är det försent. Preems ”klimatsatsning” och regeringens klimatpolitik är inte ett led i detta – de är ett hinder.
Mari Larsson
Lysekil

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv