Lysekilsfamiljen Ulrika Häller Lundbäck och Jonas Lundbäck bor sedan en tid tillbaka i Torrevieja, där barnen går i Skandinaviska skolan och föräldrarna driver företag, bland annat en nyöppnad restaurang. Här ses de med sin personal och två av barnen.

”Det är öde på gatorna, torgen och stränderna”

Lysekilsbor om situationen i Spanien just nu

2020-03-16 Flera Lysekilsbor har hört av sig från Spanien till Lysekilsposten för att beskriva sin tillvaro.
Lysekilsfamiljen Ulrika Häller Lundbäck och Jonas Lundbäck bor sedan en tid tillbaka i Torrevieja, där barnen går i Skandinaviska skolan och föräldrarna driver företag, bland annat en nyöppnad restaurang.
– Här är alla parker, stränder, köpcentrum, butiker och restauranger stängda med polisband tillsvidare. Endast livsmedelsbutiker, apotek, bensinmackar och vårdcentraler samt sjukhus är öppna. Jag, min man och våra tre barn vet att vi nu är i karantän, som friska. I morgon får barnen undervisning på distans.

Tycker du att Spanien har agerat alltför kraftfullt, jämför med t.ex. Sverige?
– Nej, tvärt om. Jag som är legitimerad sjuksköterska hade hoppats på samma agerande i Sverige som i Spanien, svarar Ulrika Häller Lundbäck.

”Öde stad i karantän”
En annan som hört av sig är Tore Dalväg, från Lysekil, som ser sig som en av de sista turisterna just nu på Teneriffa. Han befinner sig på Los Christianos, som han kallar för en öde stad i karantän.
– Söndagen är normalt den dag både turister och lokala invånare fyller strandpromenaden. Restaurangerna är fyllda med gäster och överallt ett sorl av röster. Så inte denna dag, vi är ombedda att stanna hemma. Alla barer, krogar, butiker och till och med playan är stängda. Bara livsmedelsaffärer och apoteken får vara öppna.

Äldre går med munskydd
– Våra vänner skulle ha varit här en vecka till, men blev ombedda att packa och åka med flyg tillbaka till Sverige nu på morgonen. Vi skall tydligen få åka tillbaka med vårt ordinarie flyg nu på tisdag. Ving är bussiga att flyga ner ett tomt plan för att hämta oss. Av Coronasmittan märker vi inte mycket annat är att folk, oftast äldre, går med munskydd nu. För bara några dagar sedan var allt som vanligt med folkdans på torget vid hamnen och mycket folk. Ingen verkar rädd, men när någon hostar eller nyser så reagerar alla genom att ta en omväg. Vi pratade med en spansk läkare som sade att största hotet är att det finns så många själviska människor. De går till sjukhuset, trots att de misstänker att de har smittats, och begär hjälp utan att bry sig om att de smittar andra. Hon berättade också att hos observerat en person, som av henne blivit konstaterat smittad, som likväl går omkring på gatan. Nåväl, på tisdag är vi förhoppningsvis hemma i Lysekil och sätter oss i karantän hemma. Karantän på Teneriffa är bra, men karantän hemma är bättre, avslutar Tore Dalväg.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafsson, ahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv