Fredrik Christensson, 23, från Brodalen tycker att det nya samarbetet är det minst dåliga alternativet. Arkivfoto: Joel Hansson

”Det är bara att acceptera läget”

Riksdagsledamoten Fredrik Christensson (C) ger sin syn på det inställda extravalet

2014-12-29 Fredrik Christensson (C) var beredd och laddad inför en ny valrörelse.
Men i helgen blåstes ­extravalet av.
– Jag är lite överraskad att överenskommelsen gick i lås, säger han.
Överenskommelsen omfattar följande:

* Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.

* En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.

* Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

*
 Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvars- och säkerhetspolitik, pensionssystemet samt energiområdet.

Källa: Regeringen.se

23-årige Fredrik Christensson, från Brodalen, har fått en minst sagt omtumlande start på sitt nya politiska liv i Stockholm. I lördags beslutade statsminister Stefan Löfven att det inte bli ­något extraval eftersom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, ­Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och ­Kristdemokraterna nått en överenskommelse.

– Det är bara att acceptera läget. Egentligen är överenskommelsen bara en formfråga och inget politiskt samarbete mellan de sex partierna, säger Fredrik Christensson.

Tre områden

Men inom tre områden ­kommer de sex partierna att rösta över blockgränsen – ­försvars- och säkerhetspolitik, pensionssystemet och energi­området.

– Det här samarbetet är det minst dåliga alternativet och hade inte behövt ske om ­Sverigedemokraterna agerat enligt praxis angående budgeten.

”Vore förödande”

Överenskommelsen, som gäller till 2022, kommer att för första gången tillämpas i ­samband med att regeringen i april 2015 lägger fram ­vårpropositionen.

– Det vore förödande för Sverige om Sverigedemo­kraterna var det enda oppositionspartiet i landet, men med det här samarbetet får vi en stark opposition i form av ­Alliansen, säger Christensson.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv