Foto: Pixabay

Den här veckan blir minst 25 bestulna på hjärtat och plånboken

2023-02-13 På alla hjärtans dag vill vi gärna uppvakta våra nära och kära. Men all kärlek är inte sann. 2022 polisanmäldes 1 313 romansbedrägerier, vilket motsvarar en ökning med ca 13 procent jämfört med året innan, eller 25 i veckan. Enligt polisen kan det i snitt handla om förluster på 350 000 kronor för den brottsutsatta. 

Nätdejtingsajterna samt de sociala medierna har tagit över scenen som mötesplats för människor som söker kärlek, Bland profilerna dyker det allt oftare upp personer som visar sig vara ute efter pengar och inte kärlek. Att kunna skilja dessa från andra är inte helt enkelt, men det finns saker att vara uppmärksam på.

– Var alltid uppmärksam på hur den du möter på nätet uppför sig, kommer samtalet in på pengar så bör du dra öronen åt dig och kanske avsluta relationen, berätta för nära och kära så att du kan få ett objektivt perspektiv på ett förhållande du är osäker på, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Om den du har kontakt med vill låna pengar eller om du blir ombedd att skicka pengar är det tydliga varningstecken på att du kan vara utsatt för ett bedrägeriförsök. Du kanske är tillräckligt misstänksam för att inte skicka över pengar första gången det händer, men en skicklig romansbedragare kan enligt säkerhetskollen.se mycket väl visa förståelse för din tvekan men fortsätta etablera kontakten fram tills att du ger med dig.

Här är tipsen från oss på säkerhetskollen.se för att undvika romansbedrägerier på nätet.
• Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.
• Sök på bild och namn!
• Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.
• Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.
• Har du blivit drabbad så polisanmäl alltid!

På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om romansbedrägerier

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv