Marinbiologen Björn Källström berättar om havet och dess invånare i Havsverkstaden och Gunilla Fransson Bangura är projektledare för Västerhavsveckan. Arkivfoto: Margareta Anderberg

Dags för årets Västerhavsvecka

Invigning på lördag i Skaftö Folkets Hus

2021-08-05 På lördag drar Västerhavsveckan igång med officiell invigning i Skaftö Folkets Hus, Grundsund. I år blir det extra spännande med många nya inslag. Många kunskapsbaserade havsnära aktiviter för hela familjen och nästan allt är gratis.

Sedan 2008 arrangerar Västra Götalandsregionen, tillsammans med ett hundratal aktörer, däribland Lysekils kommun och Destination Skaftö, Västerhavsveckan. Denna temavecka för havsmiljö med havsnära aktiviteter sträcker sig längst hela västkusten, från Landskrona i söder till Strömstad i norr. Västerhavsveckan vill bjuda på en maximal upplevelse av havet och samtidigt bidra till en större förståelse för hur havet påverkas av människan.
Årets program i Lysekils kommun – dag för dag – finns på www.vasterhavsveckan.se/ lysekil/

Invigning i SkaftöFolkets Hus
Den officiella invigningen av hela Västerhavsveckan är förlagd till Skaftö Folkets Hus i Grundsund med start lördag 7 augusti kl 11. Då blir det musik, invigningstal, diskussioner på temat havsforskning och presentationer av verksamheter på Skaftö och i Lysekils under Västerhavsveckan.
På Östra kajen i Grundsund är det denna dag också full fart. Sjöfartsverket kommer finnas på plats med barnaktiviteter och sjösäkerhet. Här kan man prova på sportfiske hos Sportfiskarna. Västerhavsveckans havsverkstad finns på plats med klappakvarium och experimentverkstad. Strandstädarna finns på plats och man kan följa med ut på strandstädning. Öppet skepp på anrika fiskebåten LL158 Sandö och segelskutan T/S Kvartsita och besättningen på fiskebåten Peniche Ocean Watch berättar om hållbart fiske och blå cirkulär ekonomi.

Fullt program hela veckan
Det finns flera saker att upptäcka och göra varje dag under hela Västerhavsveckan i Lysekil och på Skaftö. Årets program är verkligen fullmatat med aktiviteter.
Årets aktörer med många spännande aktiviteter i Lysekils kommun är Havets Hus, Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil, Skaftö Folkets Hus i Grundsund, segelskutan Kvartsita och föreningen För Fulla Segel, Sjöfartsverket, Sportfiskarna, Strandstädarna, Havslabbet och Västerhavsveckans Havsverkstad, Balanspunkten / Kajak i Grundsund, Klimatklokt – byggnadsvård i tiden, fotografen Lasse Nyfjäll, Bohusläns Museum med flera.

Aktiviteter att göra på egen hand
I programmet finns också många saker att göra på egen hand som att upptäcka snorkellederna i Bökevik (Fiskebäckskil) och Rödbergsvik (Östersidan), hjälp en forskare, havsquiz, strandbingo, leta invasiva krabbor, adoptera en strand och hjälp till att hålla kusten ren.
Västerhavsveckan digitalt
I programmet finns också digitala upplevelser, onlineföreläsningar, filmer med mera.
På www.vasterhavsveckan.se hittar man det digitala materialet och underlag till gör det själv aktiviteter som havsquiz, strand- och artbingo med mera.
www.vastsverige.com/skafto och www.vastsverige.com/lysekil har också mer information om vad som händer under Västerhavsveckan.

Text: Margareta Anderberg

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv