Då hade Lysekil dussinet bagerier

2019-10-08 Som mest hade Lysekil tolv bagerier. Lokala historieskrivare, kulturnämnder och hembygdsföreningar har inte ägnat något större intresse åt att dokumentera de gamla bagerierna. Av de som fanns på 1940-och 50-talen finns Björsell och Thores (Opera) kvar.

Till LP har flera hört av sig och ville veta mer om bageriet i Kronberget. Vare sig text eller bild fanns att hitta i de västsvenska arkiven. LP blir först att berätta om Kronbergets bageri. Både ugnar och en del material finns kvar.
Bageriet låg på Västra Kronbergsgatan 29, huset byggdes 1924. Sven Evald Johansson, född 1890 i Bokenäs med maka Anna-Maria Kant från Mo och fem barn bodde där. Bottenplan mot gatan var bageriets affär. Bageriet låg i två byggnader i trädgården, 15 meter från butiken.Ugnarna eldades med ved.
Skepparen på jakten Klara från Cederslund berättade att han hämtade ved av storlek en famn vid en brygga i inre Gullmarsfjorden. Veden destinerad till bageriet kördes av åkare Utberg, där det bars upp till bageriet. Mjöl och andra varor köptes från en lokal kolonialfirma, mjölk de första 20 åren från Lysebönderna. En av de som körde mjölk var Hugo Hansson, senare Hasslo, operasångare.
Fram till 1960 bodde det mycket folk i Kronberget, många stenhuggare och skandiaverkare. I ett tvåvåningshus, till exempel Lundqvists, kunde upp till fem familjer bo. När vintern kom flyttade många Kornöbor dit. Evalds son Sven, född i Fjällbacka var bagare och ett av Evalds barn. Signe, gift Apelman fortsatte med bageriet när pappan slutat.

Bakade till restauranger
Som mest hade bageriet tre bagare, Evald var också konditor, två springpojkar och fyra damer i affären. Råvororna, bland annat mjölsäckar 50 kg, bars på ryggen till bageriet. Vid halvfyratiden på natten tände man ugnarna. Klockan sex började baket av mat- och kaffebröd, tårtor, bakelser. Affären sålde också godis. Det berättas att någon yngling ville skoja med ett biträde, lämnade fram en tvåöring och ville ha blandad godis. Damen lämnade tillbaks två ettöringar med orden ”blanda dem själv”.
Arne Apelman var en av de många som var springpojke. Bageriet levererade också bröd till restauranger och affärer. Ända bort till Slätten körde Arne bröd i en trehjulig cykel med lastlåda fram.
Bageriet hade två ugnar, en EektroHelios och en Norrahammar, först vedeldad. Lysekils Elverks mätartavla finns kvar än idag. En hel del verktyg har familjen kvar, bland annat en reklamskylt för Kejsarmjöl. Huvudbyggnaden är förnämligt renoverad av paret Tjernqvist som bevarat interiören av ett 20-tal hus.
Inte bara ortsbor arbetade i bageriet, från Hjälmedal, kom två damer som stod i affären.
Som mest på 1950-talet hade Lysekil dessa bagerier: Ragnars, Alma Anderssons, Slättens Bageri, Wienerbageriet, Thores, Lidell, Björsell, Konsum, störst med 20 bagare, Maria Nilsson, Winthers, Centralbageriet och Jönssons.
Vem skriver Lysekils bagerihistoria?

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv