Den holländska gastankern Coral Medusa har legat i Lysekils hamn för att få sina lasttankar rena genom en metod som kallas "purging", där man förbränner gaserna. Fartyget ägs av rederiet Anthony Veder.
Foto: Gabriel Berndtsson

Coral Medusa bränner rent tankarna i Lysekil

2019-11-05 Gastankern Coral Medusa ligger i Lysekils hamn för att rena tankarna. Under måndagen brann tre facklor ute på Grötö Rev och processen kallas ”purging” vilket görs i samband med lastbyte. Tidigare har fartyget varit lastat med 1-butene och nu ska båten vidare till Stenungsund för att fyllas med propen. Lysekil är en av få hamnar i Europa som har den här möjligheten att rena tankar på fartyg.

Med hjälp av nitrogen trycker man ut den gamla gasen som förbränns och processen kallas ”purging”.
– Det som händer är att vi facklar/bränner upp restgasen ombord. Det är en miljövänlig operation, så kan man sammanfatta det hela. Istället för att släppa ut restgaserna i atmosfären så eldar vi upp den, berättar Peter Andersson, vd på Ferm & Olsson.
Ibland kan man se höga eldfacklor från Preemraffs anläggning.
– När Preemraff i Lysekil får fel i sin anläggning facklar/bränner de upp gasen istället för att släppa den rakt ut. Det är samma sak här fast i mindre skala och med mindre facklor när det gäller båtar.
Idag finns det inga bestämmelser att fartygen måste förbränna sina gasrester.
– Vi kan väl hoppas på att det kommer en lag i framtiden som säger att fartyg inte får lov att släppa ut restgaser rakt ut i luften, påpekar Peter.

Effektivt sätt att rensa tankarna

När tankarna är rengjorda ventileras de och sedan skapar man rätt atmosfär i tanken för att kunna fylla på den nya gasen, i det här fallet propen som fartyget ska hämta i Stenungsund.”Purging” är inte bara bättre för miljön och klimatet, utan också ett effektivare sätt att få tankarna rensade.
– Jag tror att Lysekils hamn är ensamma i Sverige när det gäller ”purging” och det finns bara ett fåtal ställen i Europa som kan erbjuda det. Coral Medusa som nu ska lasta propen i Stenungsund hade alltså behövt gå ner till Belgien för att få tankarna rengjorda. Det är också mycket bättre för miljön när fartygen slipper transporteras sig långa sträckor, avslutar Peter Andersson på Ferm & Olsson.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv