Tom Cagnard med sin fina Halloween-pumpa. Foto: Jim Cagnard

Bus eller godis – eller bara en pumpa som lyser?

Barnfamiljer firar Halloween på olika sätt

2019-10-31 Halloween-firandet har nu inletts och hur man firar denna högtid varierar stort. En del barn klär ut sig i spökkostymer för att be grannarna i kvarteren om bus eller godis, medan andra sitter hemma och njuter av att titta på utskurna pumpor med ljuslykta.

Halloween betyder egentligen [alla] döda själars afton och är en högtid som infaller den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis Skottland via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår. Halloween är inte synonymt med den i Sverige uppmärksammade Allhelgonahelgen,  även om tidpunkten är liknande och båda högtiderna anknyter till döden och döda.

En halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den sekulära påsktraditionen med påskkärringar i Sverige och Finland. Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor så som höstblot. Eftersom vikingarna kom att bli den härskande klassen under flera hundra år i vissa områden av de brittiska öarna är det högst troligt att vikingarnas kultur påverkade kelterna så pass mycket att de anammade delar av den. 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv