Darbaz Hussein dömde toppmatchen mellan LAIK och Stenungsund i lördags. En match som innehöll många kort och flera tuffa beslut. Foto: Lennart Hård

Brist på domare ställer till det för fotbollen

Bohusläns FF tvingas ställa in matcher: ”Inte hållbart”

2021-09-09 Det råder brist på domare i hela Sverige. Flera matcher i Bohuslän har fått ställas in som konsekvens av detta.
– Idag har vi 30 domare färre än för 10 år sedan, säger Örjan Carrwik, ledamot i BFF:s domarkommitté.

Bohusläns FF arbetar febrilt med att locka fler att börja döma. I år erbjöd de gratis domarutbildning för att kunna öka antalet domare i länet.
– Vi försöker locka människor överallt. I år gjorde vi en satsning och erbjöd avgiftsfri utbildning och tack vare det fick vi fler domare. Det är ett stort jobb, dels måste vi rekrytera men samtidigt måste vi behålla de som gick utbildningen så att de kan utvecklas under tid för det är minst lika viktigt. Man är ju inte toppdomare bara för att man går en utbildning utan det tar flera år, säger Örjan Carrwik.

Pandemin påverkat

Som för så många andra har pandemin varit en faktor som ställt till det sedan förra året. Carrwik menar att de har drabbats på två olika sätt.

– Dels tappade vi några domare men matchschemat har ju blivit tätare som konsekvens av coronapandemin. Nu avgörs ungdomsfotbollen ungefär samtidigt som seniorernas serier avslutas, det blir fler matcher på kort tid för domarna. Vi har väldigt många lag i Bohuslän och i en stor del av matcherna behövs både huvuddomare och assisterande så det blir svårt att få ihop det.

Flera matcher i veckan

Många domare snittar 3-4 matcher i veckan, något som inte är hållbart i längden. Darbaz Hussein, som dömde LAIK-Stenungsund under lördagen berättar att det blir tufft att återhämta sig och att många domare drar på sig skador.

– Man påverkas mycket av det tuffa schemat. Dömer du några dagar i sträck hinner inte kroppen återhämta sig och en del skadar sig, vilket leder till att matcher måste ställas in.

Darbaz har dömt i tre år och tycker att fler borde testa. Att vara domare var inte något han var speciellt sugen på från början men efter att han provade har han varit fast.

– Jag tycker det är konstigt att inte fler börjar döma. Många har bilden av att man får ta emot skit från publiken eller från spelare men efter slutsignalen tackar alla varandra och man är vänner.

– Själv var jag alltid skeptisk till att döma då jag spelat fotboll tidigare. Den bilden jag hade av hur det skulle vara stämmer inte alls in på hur det är att faktiskt döma. Tycker man om fotboll tycker jag verkligen att man ska prova för det är väldigt kul att träffa alla spelare och ledare, samtidigt som man får se många nya ställen och klubbar.

Över 2000 matcher per år

Örjan Carrwik är inne på samma spår som Darbaz Hussein och talar mycket om återhämtning.

– När du kommer till din tredje eller fjärde match för veckan, hur pass förberedd är du? Är du verkligen hungrig och sugen på att döma? Det är sådana frågor man får ställa sig för att förstå problemet. Skulle man säga till ett lag att “vi förväntar oss att ni spelar fyra matcher i veckan”, det hade ju aldrig gått, men vi har domare som dömer fredag, lördag och söndag varje vecka.

I Bohuslän spelas mellan 2-2500 matcher per år och antalet domare är ynka 65. Dessutom är det många av domarna som varit aktiva i nästan 20 år och några har nog passerat bäst-före datum.

– Vi har många lovande domare men de är inte helt redo för alla uppdrag än. Det blir tufft när man ska lägga matcher och inser att vi inte räcker till. Många av de rutinerade har ju familjer som blir lidande av det här. Ska man ställa in matcher kan man ju inte heller bara ställa in till exempel alla P15 matcher utan det måste fördelas jämnt. Då blir matcherna istället framflyttade, och så en pandemi på det, det är väldigt jobbigt för alla inblandade, menar Carrwik.

Våga testa

Många domare i Sverige har slutat då de blivit hotade efter beslut som tagits eller känt sig otrygga i samband med matcher. Detta är inte en orsak till domarbristen i Bohuslän, menar Örjan Carrwik.

– Jag tror mig kunna säga att vi har en väldigt bra plan för hur vi hanterar sådana saker. Domare vet var de kan få stöttning om något skulle inträffa men här har vi i princip inga problem alls med hot eller hets mot domare. Det händer så klart, men vi är väldigt förskonade i den frågan. Men, varje gång det händer är det en gång för mycket, det vill jag vara tydlig med.

Darbaz Hussein kommer med ett sista råd till alla som någon gång tänkt tanken att börja döma:

– Prova att gå in för det hundra procent så kommer du inte ångra dig. Som sagt, jag var skeptisk i början men ju mer man pushar sig själv ju roligare blir det, hela tiden.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv