Eldsjälarna i Bansviks nya Bad- och Bastuförening går nu ut i ett brett upprop för att förverkliga en bastu i Norra Hamnen. Målet är att få ihop 150 stödmedlemmar och sedan på allvar uppvakta kommunen om lämplig placering av en bastu som ska stå placerad på pålar i vattnet utmed Strandpromenaden. Från vänster ses: Bill Ekdahl, Ulf Bertilsson, Leif Brinck och Tarmo Pohjonen. Foto: Ahlbin Gustafsson

”Brinner för en bastu i Norra hamnen”

Eldsjälar i Bansviks nya Bad- och Bastuförening vill satsa 1,4 miljoner – hoppas på invigning 2016

2015-05-08 Alla badorter med självaktning har en strandnära bastu med en trappa ner i havet.
Hösten 2016 står en bastu klar i Norra hamnen om eldsjälarna i Bansviks nya Bad- och Bastuförening får som de vill.
– Vi är många som brinner för detta projekt, säger Lars Brinck, Ulf Bertilsson, Bill Ekdahl och Tarmo Pohjonen i föreningens styrelse.

Bansviks nya Bad- och Bastuförening är en ideéll förening utan vinstintresse som bildades för ett par år sedan och har tagit fram idéskisser för en bastu i Norra hamnen.
Föreningens syfte är att bygga, driva och underhålla en bad- och bastuanläggning och återliva den gamla badtraditionen i Bansvik, som en gång i tiden hade ett badhus vid vattnet.
Tanken är att såväl medlemmar som allmänheten ska ha tillträde till bastun och salta bad året om.
Positiv respons
De har presenterat sina planer för bostadsrättsföreningen, stadsarkitekten, planenheten, näringslivsenheten och olika företag och responsen har överlag varit mycket positiv.
Exakt placering är dock inte spikad ännu.
– Först tänkte vi bygga bastun på en flotte, men det var tur att det inte blev så, för den hade nog blåst sönder i orkanvindarna, säger Bill Ekdahl, då han träffar LP en kall och blåsig majdag i Norra hamnen tillsammans med Leif Brinck, Tarmo Pohjonen och Ulf Bertilsson.
Med i styrelsen är även Jan-Åke Gross och Janne Bergman.
Brett upprop
Nu går föreningen ut i ett brett upprop och målet är att få ihop 150 stödmedlemmar.
– Först då kan vi vinna gehör hos Lysekils politiker om behovet att bygga en allmän bad- och bastuanläggning i Norra Hamnen/Bansviksområdet.
Alla som tycker det vore fint med en bastu ombeds därför att teckna sig som stödmedlem.
– Aktiva medlemmar får betalar en högre medlemsavgift, medan passiva medlemmar endast betalar 50 kronor. Vi har tänkt att finansiera satsningen genom medlemsavgifter och sponsring och hoppas även på ett kommunalt stöd, säger sekreteraren Tarmo Pohjonen, som hänvisar alla som är intresserade att kontakta någon i styrelsen eller besöka hemsidan www.bansviksbastu.se
Kostar 1,4 miljoner
Bastubyggnaden, som de vill placera på pålar i vattnet, kostar 1,4 miljoner kronor att förverkliga. Den ska vara tillgänglig för alla, både bofasta och besökare, samt naturligtvis rullstolsburna.
Själva bastun ska rymma tolv personer och ha elaggregat. Byggnaden är uppdelad i tre olika rum med omklädningsrum, relaxavdelning och själva basturummet. En dörr med trappa ner till havet finns naturligtvis också med i skisserna för den som vill svalka sig. Tanken är att bastutider ska kunna bokas och betalas via internet.
Estetiskt tilltalande
– Skisserna visar en idé hur bastun kan se ut, den kan givetvis utformas på annat sätt beroende på placering och omgivning. Viktigt är dock att man håller hög kvalitet på utformning och utförande. Detta med tanke på att det ska vara tillgängligt för allmänheten året om, säger Ulf Bertilsson.
– Den ska vara snygg och psydlig och estetiskt tilltalande, hållbar i längden och anpassad till dagens krav. Helt enkelt en stolthet för hela Lysekil med badkultur som varumärke sedan 1800-talet. Här har vi salta bad, året om, säger Bill Ekdahl.
1876 byggdes Bansviks kallbadhus
Redan 1876 stod det en stor  och ståtlig Kallbadshusbyggnad här i Norra Hamnen.
Styrelsen visar upp kopior på gamla bilder av dåtidens badhus, som ursprungligen låg placerad lite norr om nuvarande restaurang NH5 och var betydligt större än den bastubyggnad som det nu skissas på.

Läs mer i papperstidningen

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv