”Bör sova i egen säng”

Avhandling om plötslig spädbarnsdöd av barnläkaren Per Möllborg från Lysekil

2016-02-08 Råden som ges för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd har fungerat bra, men det finns potential att rädda ytterligare liv.
Utöver att sova på rygg bör spädbarn under de första månaderna även sova i egen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
Det visar en ny avhandling av barnläkaren Per Möllborg, från Lysekil, vid Sahlgrenska akademin.

I början på 1990-talet gav Socialstyrelsen ut råd till nyblivna föräldrar för att få ner antalet barn som varje år dog i plötslig spädbarnsdöd.

Råden fastslog att barn sover säkrast på rygg, att rökning under graviditeten är en riskfaktor samt att barn inte ska bli för varma, att de bör kunna röra sig fritt och att amning ger ett visst skydd.

Förebyggande råd

De förebyggande råden ledde till en kraftig minskning av antalet dödsfall i plötslig spädbarnsdöd, från över hundra barn årligen till cirka tjugo dödsfall per år de senaste åren.

Risk- och skyddsfaktorerna har förändrats när fallen är färre och har inte studerats i Sverige på senare tid. I en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har barnhälsovårdsöverläkaren Per Möllborg studerat olika faktorer kring plötslig spädbarnsdöd, för att kunna möjliggöra ytterligare förebyggande arbete.

– Resultaten visar att det finns potential att rädda…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv