Bombgruppen hämtade patroner på Hotel Lysekil

2019-10-08 Polisens bombgrupp kom till Hotel Lysekil på måndagsmorgonen.
Orsaken var att hotellpersonal hittade patroner vid storstädning i källaren.
Bombgruppen konstaterade att patronerna inte var skarpladdade, utan redan hade fyrats av.

Det var Peter Sundström, platschef på Hotel Lysekil, som slog larm till polisen för att tala om att de hittat militära patroner nere i källaren.
– Vi förstod direkt att det var ammunition, men vi såg inte om det var skarpt eller inte. Jag skickade en bild och då ringde polisen och sa att de var på väg. Då kom det en polis från Uddevalla, som i sin tur kallade på bombskyddet, berättar Peter Sundström, platschef på Hotel Lysekil

Röjer gamla utrymmen
Hotellpersonalen röjer i gamla utrymmen som inte varit använda på många år.
– Anledningen är att vi vill ha det fint och det ska bli mera lättarbetat. Så det är elfte containern vi tömmer nu, säger Peter.
Bombteknikerna på plats berättade att om det hade varit skarpladdade patroner, så hade de fått lösa det med en robot eller något i den vägen, för det är farliga saker. Nu konstaterade de att de redan var skjutna med, men att de hade varit skarp ammunition i dem en gång i tiden.
– Bomgruppen var här på 20 minuter, ammution på ett fullbelagt hotell låter dramatiskt, men det visade ju sig att det inte var skarp ammunition. Tyvärr fick vi inte behålla dem, det kan väl ha att göra med att de inte vill få larm om tio år igen. Bomgruppen tog med och skrotade dem, berättar Peter Sundström.
En teori från krigshistorikern Terje W Fredh i Lysekil är att patronerna lämnats kvar av militärer.
– Där övenattadade många gånger under åren militärer, befäl från infanteriet, som hade övningar i Lysekilstrakten. Någon annan teori finns det inte, svårt att tänka mig att vanliga gäster hade med sig patroner, säger han.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv