Nathalie Johannesson och Josefine Johansson tillverkar egna pärmar. De är med i bokbinderigruppen som träffas på Gamla Bruket en dag i veckan.

Bokbinderihantverk hålls levande i Munkedal

2015-12-29 I december hölls öppet hus i bokbinderiet på Gamla Bruket i Munkedal. Många nyfikna besökare passade på att lära sig mer om hur det går till med delar av bokbinderiprocessen. Tillverkningen från papper till färdig bok innehåller flera moment och tar många timmar att genomföra, med tekniker som har använts i hundratals år.

Inne i bokbinderiet i Långhuset-Smedbostaden vid Gamla Bruket sitter Josefine Johansson från Munkedal vid bordet tillsammans med Nathalie Johannesson. Hon håller på att tillverka en pärm till sig själv. Även kompisen Josefine tillverkar en pärm som hon ska ha med sig i skolan.

– Det var lite svårt i början. Man limmar fast papper eller tyg på kartong, säger Josefine och visar.
Både Nathalie och Josefine är med i bokbinderigruppen som regelbundet träffas på Gamla Bruket.

Många olika moment

Det är viktigt att skära ut de olika delarna rätt. Bland annat måste överflödsmaterial finnas mellan kartongbitarna så att pärmen går att vika.

Några av de andra deltagarna i bokbinderigruppen visade delar av momenten som utförs när man tillverkar en bok. Hur lång tid det tar från start till färdig bok varierar, men det är många moment inblandande.

– Det här är inget snabbt hantverk. Syftet är att låta traditionen leva vidare. Därför är det väldigt kul att det kommer yngre förmågor som är med och tillverkar böcker, säger Kerstin Wockatz som själv varit med i bokbinderigruppen i cirka tio år.

Vad lockar med bokbinderi?
– Främst att det är kreativt med form, färg och att kombinera olika typer av material. Det tycker jag är kul. Det är också många moment och det är ett väldigt avkopplande hantverk, berättar Kerstin.

Totalt är det mellan 30 till 35…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Jenny Andersson

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv