”Blir oerhört upprörd över pampfasoner”

2014-10-27 Han blir oerhört upprörd över pampfasoner och har medverkat till att störta två kommunalråd i Lysekil sedan 2001.
Det handlar om Ronald Rombrant, Lysekilspartiets ledare och ”starke man”.

”När det gäller vår oppositionspolitik där vi i efterhand fått rätt så skulle jag vilja nämna Rinkenäsgymnasiet, ekonomin, frågor om ordning och reda samt inte minst frågor om arbetsmiljö.”

Roland Rombrant. Foto: Henrik Brunnsgård

Roland Rombrant.
Foto: Henrik Brunnsgård

Vem är Ronald Rombrant, vad driver honom och hur ser hans egen vision för Lysekil ut? LP ställde sex raka frågor till honom.

1. Har du samma drivkraft i dag som Du hade när du startade Lysekilspartiet?
– Absolut, skulle nog säga att mitt engagemang idag är ännu större än det var 2001, då vi startade Lysekilspartiet. Idag när vi är så stora har vi ett helt annat ansvar än det man har som ett litet oppositionsparti. Ett ansvar skapar drivkraft.
”Ganska bred bakgrund”
2. I Lysekils kommun har det varit flera ledande politiska profiler som gjort avtryck på olika sätt i kommunens utveckling, på 1980-talet var det Bertil Nilson och Henry Didrikson, på 1990-talet och en bit in på 2000-talet var det Stig Nilson och de senaste åren Roland Karlsson och nu Mats Karlsson. Känner Du dig mogen att bli den som tar över som kommunstyrelsens ordförande?
– Ja, varför inte, jag har en stor del av mitt yrkesliv arbetat med kommun- och ekonomifrågor i Uddevalla kommun, jag har en teknisk utbildning i botten sedan har jag läst internationell ekonomi vid Lunds Universitet med ett stort inslag av språk. Och så har jag hållit på med Lysekilspolitiken ett antal år, däribland en period i ett majoritetsstyre. Själv tycker jag att det är en ganska bred bakgrund, som kan vara till nytta i en roll som kommunstyrelsens ordförande.
Vad ”triggar” Dig?
3. Vad är det som ”triggar Dig” när Du arbetar politiskt? Behöver Du ha en måltavla att pricka och hur känns det när Du har lyckats?
– Det som gör att jag är aktiv i Lysekilspolitiken är framförallt att jag tycker att det är så mycket som borde göras bättre. Lysekil borde vara en framgångskommun med de förutsättningar vi har. Jag blir oerhört upprörd när pampfasoner och egenintressen får råda till priset av att Lysekils kommuns framtid påverkas negativt.
4. Vad är Du mest stolt över i Lysekilspartiet, förutom att partiet du grundade har blivit lika stora som Socialdemokraterna samt att partiet har lyckats locka in en ny generation politiker?
– Att frågor som är viktiga för Lysekils framtid har kommit i dagen.

5. Vilka beslut är du mest stolt över att ha varit med och tagit i Lysekils fullmäktige genom årens lopp?
– Eftersom vi i allt väsentligt har varit i opposition blir frågan inte riktigt relevant. När det gäller vår oppositionspolitik där vi i efterhand fått rätt så skulle jag vilja nämna Rinkenäsgymnasiet, ekonomin, frågor om ordning och reda samt inte minst frågor om arbetsmiljö.
”Skapa positiv kommun”
6. Vad är Din vision för Lysekils kommun?
– Att Lysekil ska uppfattas som en positiv kommun med ett gott anseende, där kommuninvånarna känner sig stolta och där Lysekil uppfattas som en öppen, tillgänglig och serviceinriktad kommun.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv