Ytterligare en man greps efter Wilmas försvinnande

Släpptes på fri fot efter förhör – men misstankar om grovt skyddande av brottsling kvarstår

2019-11-24 På söndagseftermiddagen grep polisen ytterligare en man, misstänkt för inblandning i fallet med den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla. Mannen misstänks för grovt skyddande av brottsling och är närstående till den man som sitter häktad, misstänkt för mord. Efter förhör släpptes mannen på fri fot, men misstankarna kvarstår.

Under söndagseftermiddagen har åklagare anhållit en man i den redan häktade mannens närhet. Den anhållne mannen är på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott. Uppgifter har framkommit under utredningsarbetet som resulterar i detta anhållande.

– Förhör kommer att hållas med den mannen under kvällen, utredningsarbetet fortsätter. I nuläget finns inga ytterligare uppgifter att lämna, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst.

Vice chefsåklagare Caroline Fransson beslutade senare på kvällen att häva anhållandet mot den person som greps och anhölls tidigare på söndagseftermiddagen. Skälet är att misstanken inte längre motiverar ett frihetsberövande.
– Efter ett utförligare förhör med den misstänkte har jag beslutat att försätta mannen på fri fot. Misstanken om brott kvarstår, men misstanken motiverar inte längre ett frihetsberövande, säger Caroline Fransson.
Förundersökningssekretess gäller, därför kan åklagaren inte närmare kommentera vilka uppgifter som framkommit i förhören.

Sedan tidigare sitter en 22-årig man häktad, misstänkt för mord på den 17-årig flicka som försvann i Uddevalla torsdagen den 14 november. Den 17-åriga flickan, Wilma Andersson, är mantalsskriven på en adress i Lysekils kommun och hon har haft en relation med den nu häktade mannen.
– Efter förhör med den misstänkta och med personer som allt eftersom är intressanta i utredningen samt utifrån omständigheter som framkommit i tekniska undersökningar har jag beslutat att begära mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson som är förundersökningsledare.
Den misstänkte förnekar brott och åklagaren vill inte av utredningstekniska skäl gå in på vilka sannolika skäl som finns mot mannen och som binder honom till försvinnandet och brottsrubriceringen som är mord.
Trots att polisen har mycket stora resurser till sitt förfogande, då fallet har utsetts till en så kallad särskild händelse, är den 17-åriga flickan all jämt försvunnen.
Polisen fortsatte på fredagen sin sökinsats med hjälp av frivilligorganisationerna Missing People och FIKK (Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof) och ännu finns inga planer på att trappa ned sökinsatserna.

Texten uppdateras

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv