Wimar Emanuelsson och Åke Lycke, från Fridhems Varv, ska tillverka en ramp/stopp för att ytterligare höja säkerheten när den nya badliften ska användas. Handikappkonsulent Lasse Nyberg och Gullmarsborgs enhetschef Leif Ström kommer med önskemålen om hur det ska se ut. Foto: Christian Lycke

Bättre tillgänglighet – för alla

Gullmarsborg har fått handikappanpassat omklädningsrum och ny badlift

2015-01-08 Nu ökar man tillgängligheten i Gullmarsborg.
Ett nytt omklädningsrum, anpassat till personer med funktionshinder, i kombination med en ny badlift, är nyheter som presenterats i dagarna.
– Fantastiskt roligt, det här har vi kämpat för i många år, säger Lasse Nyberg, handikappkonsulent i Lysekils kommun.

Det många tar för givet kan vara en hel vetenskap för andra. Leif Ström, enhetschef på Gullmarsborg, och Lasse Nyberg är mycket nöjda med att man nu kan erbjuda ett nytt fräscht och handikappanpassat omklädningsrum för personer som tidigare har haft svårt att använda sig av bassängen i Gullmarsborg.

– Det här kan användas av många personer som av olika anledningar har svårt att nyttja de vanliga omklädningsrummen. Exempelvis kan det vara att man har med sig en kvinnlig assistent, som inte känner sig bekväm med att vara i herrarnas omklädningsrum, och vice versa, säger Lasse Nyberg.

I det nya rummet har man fått in bänkar, krokar, toalett, dusch och handfat. Allt anpassat till rörelsehindrade. Det är även utrustat med larm. I den bästa av världar hade rummet varit större, men då hade man hamnat inne i ishallen.

Ett moment

– Med den nya mobila badliften kan man, om man vill, göra allt i ett moment, utan att hoppa fram och tillbaka. När man väl tagit plats i liften så duschar man, därefter tar assistenten dig till badet, sänker ner dig och efter badet hissar upp dig, för att sedan åter bege sig till duschen, säger Lasse Nyberg.

Men det nya omklädningsrummet är inte bara till för de med rörelsehinder.

– Nej, det kan finnas många anledningar till att man inte känner sig trygg i ett allmänt omklädningsrum. Det kan till exempel handla om att man har stomi eller om man kanske har opererat bort ett bröst. Inte minst för yngre personer kan detta vara känsligt, det här omklädningsrummet är till för alla som känner att det hjälper dem.

När Gullmarsborg byggdes fanns knappast tankesättet att den publika miljön skulle vara tillgänglig för alla och ge en frihetskänsla även för funktionshindrade. Men idag finns i alla fall tänket och med dagens förbättrade lagstöd i tillgänglighetsfrågor blir handikappföreningarna allt mer framgångsrika i frågor de driver. Även om det finns mycket kvar att jobba med.

– Vi har sett att formuleringarna blivit annorlunda när det gäller till exempel tillgängligheten. Tidigare stod det ofta ”bör”, det är idag ändrat till ”ska”, och det är bra, säger Lasse Nyberg.

”Såg det vi såg”

Även om man till stor del kan tillskriva Leif Ström och Lasse Nyberg att det nya omklädningsrummet är på plats, så skickar duon berömmet vidare till fastighetschef Jan Larsson.

– Jan var positiv och tog tag i ärendet när vi uppvaktade honom. Han såg det vi såg, hur viktigt det är att kommunala anläggningar föregår med gott exempel när det gäller tillgängligheten, för alla, säger Leif Ström.

Att det har dröjt till år 2015 innan Gullmarsborgs simhall fick ett handikappanpassat omklädningsrum kan naturligtvis ifrågasättas. Som vanligt så nämns pengar som en av orsakerna.

– Ja, ekonomin kommer ju alltid in i bilden. Men vi har kämpat för det här i flera år. Det har tyvärr funnits både politiker och tjänstemän som inte har sett den här investeringen som en självklarhet. Men nu är sakerna på plats och det är vi jätteglada för, avslutar Lasse Nyberg.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv