Bara en mindre båt går ut på skarpsillfiske denna säsong

LL 550 Burö från Norra Grundsund ensam kvar

2019-10-02 När det bohuslänska skarpsillfisket startar måndagen den 7 oktober blir det denna höst bara en mindre båt som deltar i fisket, LL 550 Burö, med lysbåten LL 432 Marita.
– Vi har fiskat i många år och tycker det är ett roligt fiske, säger Bertil Hermansson på Burö med hemmahamn Norra Grundsund.

Skaran av mindre fiskebåtar som på hösten sadlar om till vadfiske efter skarpsill i Bohuslän, från bland annat kräftfiske, har varit liten i många år. Ofta har det handlat om tre-fyra båtar. Men i år är det alltså bara en båt som satsar på detta fiske.
– Vi har fiskat skarpsill i över 20 år och fortsätter med det även den här hösten, säger Bertil Hermansson, som har hjälp av Göran Upper på lysbåten Marita från Lysekil.
På söndagskvällen den 6 oktober ger sig Burö och Marita ut för att med ljusets hjälp söka efter skarpsill.
– Vi brukar börja i närheten, går in i Gullmarn och kollar om det är något. Hittar vi inget där söker vi oss för det mesta söderut, mot Käringöfjorden och utanför Mollösund, säger Hermansson.

Går inte att veta i förväg

Skarpsillfisket är ett omvittnat nyckfullt fiske. Ingen kan i förväg säga något om hur fångsterna kommer att bli. Många faktorer spelar in om det blir någon fångst, som väder och vind, vattentemperatur och i vilken fas månen är.
– Förra året var en ganska hyfsad säsong för skarpsillfisket, konstaterar Bertil Hermansson.
Första veckan hösten 2018 fick man lika stor fångst som under hela säsongen 2017. I januari i år, när man trodde att säsongen var över för det här fisket, fick Burö 20 ton prima skarpsill utanför Valbodalen nära Trälebergskilen.
Hur det blir i år med fiskelyckan är alltså som vanligt en öppen fråga.
Den fångst som fås av skarpsill går till Kungshamnsfiskarna. Där är det Börje Johansson som tar emot skarpsillen i år, efter att Ebbe Waller gått i pension.
– Vi tar emot skarpsillen från Burö. Det kan också bli skarpsill från det större fartyget Astrid, men de brukar fiska senare på säsongen, säger Börje Johansson.

Ingen skarpsill för Marie

Förra året deltog även LL 44 Marie från Hasselösund på Smögen i skarpsillfisket. Detta fick dock ett abrupt slut vid Stångholmen utanför Lysekil den 10 december, då båten gick på grund. Lasten av skarpsill kunde inte räddas.
Båten är reparerad efter olyckan, men det blir inget skarpsillfiske för Marie denna säsong, noterar Börje Johansson.
Skarpsillen som landas hos Kungshamnsfiskarna går vidare till Orkla Foods (Abba) anläggning i närheten.
I bergrum med en viss konstant temperatur lagras skarpsillen i tunnor med vatten, salt, socker och kryddor i flera månader. Den färdiglagrade skarpsillen förpackas och går ut på marknaden som ansjovis för exempelvis Janssons frestelse.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv