Foto: Pixabay

Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt även i Sverige

2021-03-16 Nu har även Sverige beslutat att tillälligt stoppa vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin. Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll tills Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar. Tidigare har bland annat Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike och Irland avbrutit vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin, eftersom en del av de vaccinerade drabbats av blodpropp.
I Sverige har inget liknande fall rapporterats, utan pausen görs för säkerhets skull.

EMA och Läkemedelsverket utreder rapporter om ett nytt symtom med misstänkta blodproppar och blödningar hos individer som fått vaccinet. Hittills har man inte sett ett tydligt orsakssamband mellan vaccinet och händelserna.

Inget misstänkt fall har rapporterats i Sverige.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt Anders Tegnell beror det svenska beslutet också på att en ny typ av eventuell biverkning har upptäckts.

– Nu har det kommit nya signaler om en annan typ av biverkning som blödningar och liknande. Väldigt ovanligt, det finns endast en handfull fall inom EU. Men en utredning har inletts och vi tycker att det är rimligt att vi gör ett uppehåll, säger Tegnell till Sveriges Radio.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och hälsomyndigheter i flera europeiska länder utreder för tillfället rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett samband mellan vaccinet och de rapporterade blodpropparna.

Enligt EMA finns ännu inget som tyder på att vaccinet orsakat blodpropparna. Därför fortsätter Finland vaccinera med Astra Zenecas vaccin.

Astra Zeneca säger att de är medvetna om 37 fall av blodpropp hos personer som vaccinerats med deras vaccin. Några av fallen har varit dödliga, bland annat i Norge, där en kvinnlig vårdanställd under 50 år fick en blodpropp och avled efter att hon vaccinerats med en dos från Astra Zeneca.

Sammanlagt 17 miljoner människor har vaccinerats med Astra Zenecas coronavaccin i EU och Storbritannien. Med andra ord är det få som ska ha utvecklat blodpropp som biverkning.

Världshälsoorganisationen WHO och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA diskuterar Astra Zenecas vaccin på tisdag och EMA:s utredning väntas presenteras på torsdag.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv