Fanny Berggren, trädgårdsanläggare, på Leva i Lysekil, tillsammans med Sara Chronvall, landskapsarkitekt i Lysekils kommun.

”Årets stadspark” finns i Lysekil

2023-09-29 Under torsdagens branschmässa utsågs stadsparken i Lysekil till "Årets stadspark".

Så här sa Sara Chronvall, landskapsarkitekt i Lysekils kommun, till Lysekilsposten när stadsparken var en av tre finalister:

Efter ett tips från en privatperson till Elmia park, Sveriges största branschmässa för utemiljöer, att Lysekils stadspark är en bra kandidat till ”Årets stadspark” blev Lysekils landskapsarkitekt kontaktad av Elmia och ombedd att skicka in en ansökan. Nu är parken en av tre finalister där juryn som valt ut finalbidragen har bedömt dem utifrån kriterier som art­rikedom, rofylldhet och rymd.
– Det är jättekul att vi är nominerade. Stadsparken vill vi ska vara Lysekilsbornas vardagsrum där vi alla kan trivas och vara, olika åldrar och befolkningsgrupper, säger Sara Chronvall, landskapsarkitekt i Lysekils ­kommun.

Locka olika målgrupper
Stadsparken i Lysekil anlades under kurortstiden på 1800-talet för badgäster att flanera i.
– Redan då visste man att det är hälsosamt att röra på sig i en parkmiljö, något som vi genom forskning vet ännu mer om idag, säger Sara Chronvall och fortsätter berätta att sedan hon började har fokuset i parken varit att locka fler målgrupper till parken, framför allt ungdomar.
– Den nya lekplatsen gjorde vi så att den skulle tilltala även lite äldre barn, som med en linbana. Även att vi la kompisgungan utanför lekplatsområdet så att ungdomar mer hänger där, förklarar hon.
Fokuset på att engagera ungdomar kopplat till parken visar sig även genom kommunens samarbete med bygg- och industriprogrammet när det gäller utsmyckning. Flera projekt kan ses bland växtligheten och även runt juletid på Parksnäckan.
– Det är väldigt roligt, dels gör de supersnygga grejer och så är det kul att det de gör får synas i stadsmiljön, säger Sara Chronvall.

Jobbar med belysning
Andra fokusområden i parken är att grönskan ska, av miljömässiga skäl, bestå av fler perenna växter och buskar. Belysningen ska vara både funktionell och effektfull för att skapa stämning berättar Sara Chronvall.
– Vi jobbar mycket med belysningen och att den ska göra att det känns mysigt, hemtrevligt och tryggt.
Hon vill även ge lovord till skötselpersonalen.
– De ska verkligen ha en eloge för att de upprätthåller den här fina standarden och kommer med förbättringsförslag, det är ett jättestort jobb.
Sara Chronvalls favoritårstid i parken har också precis börjat.
– Jag tycker hösten är jättemysig, men sedan när tulpanerna kommer på våren. Det är effektfullt.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv