Arbetsmiljöverket kräver en utredning efter dödshoten

Hemtjänstpersonal som hotades före det misstänkta våldtäktsförsöket har gjort en egen anmälan

2014-10-24 Den 22 september, strax före att en kvinna utsattes för ett misstänkt våldtäktsförsök, så ska hemtjänstpersonal ha hotats på Gymnasievägen i Lysekil.
Händelsen ledde till att personal anmälde detta till Arbetsmiljöverket, som nu kräver en utredning av arbetsgivaren.
Lars-Göran Berg, tillförordnad socialchef i Lysekils kommun, ger besked om hur han anser att en ökad trygghet kan upplevas.

Det var måndagen den 22 september, vid 22.00-tiden, som hemtjänstpersonal hotades av en man i 45-årsåldern.
Mannen, som därefter har åtalats för såväl hot och försök till våldtäkt, ska vid upprepade tillfällen ha skrikit ”jag ska döda er, era jävar”, bland annat. I samband med detta ska han också ha sparkat på den bil som personalen satt i.
Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket, som rutinenligt kräver en utredning av arbetsgivaren till den utsatta personalen. Utredning ska vara klar 4 november.

Anlitade vaktbolag

Lars-Göran Berg, tillförordnad socialchef i Lysekils kommun, kontaktade vaktbolag samma kväll som händelsen inträffade.
– Vaktbolaget fortsatte sedan att anlitas tre till fyra dygn därefter, detta var en omedelbart åtgärd, berättar han.
Arbetsmiljöverket kräver alltså nu en utredning som ska visa hur man förebygger liknande händelser i framtiden.

Hur kan man förebygga att någon hotar personal utanför hemtjänstlokalen?
– Det är såklart väldigt svårt. Hotet i det aktuella fallet kunde ha riktats mot vem som helst så vitt jag förstår, det var inte för att de var just hemtjänstpersonal, kommunalt anställda, säger Berg.
Vad gäller mannen som ska ha uttalat hotet, så har han åtalats för detta, men också för hot riktade mot andra personer, samt ett misstänkt våldtäktsförsök som han ska ha gjort sig skyldig till samma kväll.
Läser man åtalet så styrks teorin om att detta inte på något sätt var ett enskilt riktat hot gentemot någon, för att denne var hemtjänstpersonal. Snarare att vem som helst kunde ha fallit offer för hoten.
Efterlyser hög polisnärvaro
Lars-Göran Berg belyser dock att det är viktigt, att vidta åtgärder för att skapa trygghet bland personalen, som till exempel att ha en beredskap ifall liknande händelser skulle inträffa igen.
– Precis som vi gjorde i samband med den aktuella kvällen och tiden därefter, så får man se till att vaktbolag anlitas och finns på plats.
Här kommer han också in på polisens roll i samhället.
– Polisnärvaron i Lysekil måste bli bättre, den måste bli högre, det tror jag alla invånare i kommunen är överens om.
– Det har varit oroligt här en längre tid nu och jag tror att det skulle öka tryggheten, om invånarna kunde lita på att polisen finns i närheten hela tiden, avslutar Lars-Göran Berg.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv