Munkedals IF inleder seriespelet på bortaplan mot Skärhamns IK.

Äntligen premiär för de lokala fotbollslagen

Efter flera månaders väntan och olika besked drar nu matcherna igång för lagen i de lägre divisionerna

2021-07-28 På lördag börjar äntligen serien för Lysekils AIK. Premiären i division 5 spelas på bortaplan mot Bullarens GOIF. Lagets hemmapremiär spelas redan på torsdagen veckan efter, den 5:e augusti, då mot Kungshamns IF. Detta blir Kungshamns första match i serien. För Munkedal börjar serien borta mot Skärhamns IK på tisdag, 3:e augusti.

Under våren beslutades det att även årets säsong blir en enkelserie, vilket innebär att alla lag endast möts en gång. På grund av pandemin har lagen inte fått spela några träningsmatcher förrän i juni.

– Det har varit lite tufft att inte veta när serien ska dra igång. När vi började träna i januari hoppades vi på att det skulle bli som vanligt men sedan har man fått besked om att allt ska flyttas fram flera gånger om. Nu ska det bli otroligt kul att det äntligen börjar, säger Rickard Olsson, tränare i Lysekil.

Lysekil slutade på en tredjeplats förra säsongen, och i år siktar de ännu högre. 

 – Vi vill vara med och fightas i toppen, och helst placera oss bättre än förra året. Det är bara ettan som blir uppflyttade så det kommer att bli svårt, men vi ska ge vårt allt.

Hur ser truppen ut i år?

– Vi har fått in några nyförvärv och det är bara en spelare som har lämnat. På träningarna har vi varit i snitt 25 spelare, jag känner att vi är starkare i år än vi var i fjol.

Kungshamn satsar ungt

I Kungshamn har det skett stora förändringar. 10 spelare har lämnat och klubben har beslutat att ta upp flera ungdomar till seniortruppen istället för att värva utifrån.

– Vi tog beslutet att starta om helt. Vi har många talangfulla ungdomar som vi väljer att satsa på för att bygga en egen stomme, det har vi inte de senaste åren, säger Kungshamns tränare Sven-Eric Ohlsson.

Så sent som i höstas ramlade klubben ur division 4 men att studsa tillbaka och vinna serien direkt i år är inte realistiskt, menar Sven-Eric Ohlsson.

– Det är ett väldigt ungt lag utan rutin från spel med seniorer vi har nu eftersom många av de äldre antingen bytte klubb eller la av helt. Man kan säga att det blir ett “se och lära”-år.

Trots förändringen i klubben försäkrar Ohlsson att Kungshamn kommer att komma tillbaka, men kanske inte riktigt än.

– Vi är inte oroliga utan vi är medvetna om att det kommer ta tid. Nu hoppas vi att supportrarna också kan ha förståelse för att vi bygger på det här sättet.

Munkedal vill resa sig efter fjolårets miss

Munkedal landade på en mittenplacering i division 4, efter att nosat på uppflyttning de två tidigare säsongerna, en missräkning med andra ord. Inför denna säsong har Magnus Adamsson och Jesper Andersson tagit över som tränare.

– Förra året var vi inte riktigt nöjda med. Pandemin påverkade mycket och att spela enkelserie var helt nytt. Nu är man inställd på det och vet vad som väntar, säger Magnus Adamsson.

Spelare har både kommit och gått, men Adamsson menar att truppen är en bra mix mellan yngre och lite äldre spelare.

– Vi har några lite yngre som varit med några år och de kommer behöva ta mer ansvar i år nu när flera spelare lämnat. 

Vad har du för mål inför säsongen?

– Inför varje match vill man ju vinna. Vi hoppas vara med i toppen och kämpa, men det är en tuff serie, nästan bättre än den var i fjol. Det gäller att komma igång direkt och att ha lite flyt med sig så kan det gå riktigt bra. 

 

Lagens premiärmatcher

31/7 13:00 Bullarens GOIF – Lysekils AIK Kvännevi Bullaren

3/8 19:00 Skärhamns IK – Munkedals IF Tjörns Sparbank Arena

5/8 19:00 Lysekils AIK – Kungshamns IF Gullmarsvallen

 

Simon Nyman
Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv