Anna Björsell med färska vörtbröd, direkt från ugnen. Foto: Gabriel Berndtsson
Anna Björsell med färska vörtbröd, direkt från ugnen. Foto: Gabriel Berndtsson

Äntligen julbak hos Björsells

– och Lysekilsposten har fått receptet till bageriets vörtbröd

2023-12-01 Den första adventsveckan är här och det betyder att julen har kommit till Björsells på Kungsgatan. I samband med att Lysekilsposten besökte det lilla bageriet så fick vi även ta del av deras recept på vörtbröd.
Recept, Björsells vörtbröd (cirka 7 limpor).

Fördeg/Raskdeg (blanda ihop alla ingredienser):

1 liter vatten
800 gram vetemjöl extra
1 hg gäst
300 gram vört
14 gram kanel
14 gram malda nejlikor
12 gram mald ingefära
32 gram pomeranskrydda
5 gram mald kardemumma

Låt fördegen ligga i cirka 10-15 minuter och tillsätt sedan:

800 gram vetemjöl extra
1000 gram bagerisikt
200 gram margarin
300 gram sirap
20 gram salt
1 hg jäst

Blanda väl och låt degen ligga i cirka 15 minuter. Dela i bitar om cirka 500-600 gram och rulla limpor. Lägg sedan på bakplåtsbeklädda plåtar. Låt jäsa i cirka 50-60 minuter. Bakas i 200 grader i cirka 25 minuter.

På Björsells Bageri & Konditori på Kungsgatan hålls det på traditionerna. Medan julen dyker upp tidigare och tidigare för varje år som går på många ställen, så väljer man här att vänta. Det är först idag, den sista onsdagen i november, som de första vörtbröden plockas ut ur ugnen.
– Folk frågar tidigare och tidigare efter jul. De hör av sig redan första november och vill ha marsipan, lussekatter och vörtbröd. Lite väl tidigt, tycker jag. Sådant börjar man med under första adventsveckan, säger Anna Björsell, som äger det lilla Lysekilsbageriet.
– Och nu har folk redan börjat fråga om semlor, men de får vänta ett tag till, tillägger hon och skrattar.

Större effekt
I rummet bakom disken, där degarna knådas, är det full aktivitet. Beställningar av allt från vörtbröd till marsipangrisar och saffranskakor har börjat komma in.
– Julen betyder mycket för oss. Det blir säsongsbetonat på sommaren, sen är oktober och november mycket lugnare månader och så blir det mer att göra igen under december!
Oviljan att sätta igång för tidigt gör också att effekten blir större när julen väl kommer till bageriet.
– Det blir mer speciellt. Vi kan sälja mycket varje dag, istället för litegrann åt gången, utspritt över en längre period, konstaterar Anna Björsell.

Stressa inte brödet
Bagaren Henrik Andersson är i full färd med vörtbröden. Anna Björsell berättar att han använder sig av ett recept som har hängt med ända sedan hennes morfar drev bageriet på 40-talet. Ett recept som hon valt att dela med sig av till Lysekilspostens läsare (se faktaruta).
Henrik Andersson berättar att det bästa tipset till den som vill få till ett bra vörtbröd är att inte stressa brödet.
– Det ska få ta sin tid. Först gör man en raskdeg som får ligga i 10-15 minuter och sedan tillsätter man resten, istället för att man bara kör ihop allting med en gång. På så vis blir brödet mer smakrikt, säger han.
Att få till ett bröd som håller bageristandard hemma i ett vanligt kök är dock svårt.
– Vi har ju förstås grejer här som man oftast inte har hemma. Sådant som jäsrum med fuktighet i och ånga i ugnarna. Det blir mer skjuts i brödet och skorpa på frallorna, säger Henrik Andersson.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv