Här, i gymmet, har Joakim Andersson hållit hus när Detroit spelat sina sex senaste matcher i NHL. För tillfället är Munkedalssonen petad och därför tränar han extra samtidigt som den övriga truppen spelar match i samma arena. Anderssons kontrakt med Red Wings löper ut i ­sommar och det är först då förhandlingarna äger rum. Foto: Privat

Andersson är petad i Detroit

När Red Wings spelar NHL-matcher går 25-åringen till gymmet och tränar extra

2015-01-05 Just nu upplever Joakim Andersson karriärens tuff­aste tid.
I de sex senaste match­erna har han varit petad.
– Det känns jätte­konstigt. Jag har aldrig ­varit utanför laget så här länge, säger han.
Joakim Anderssons statistik 2014/15

Matcher: 28 av 39
Mål: 0
Assist: 3
Utvisningar: 10 minuter
Plus/minus: 0
Speltid: 12:40 minuter/match

Joakim Andersson och Detroit är för tillfället i Kanada. Där, i Vancouver, inledde de i ­helgen en road trip utöver det vanliga. 17 av Red Wings ­kommande 23 matcherna är på bortaplan. Men för stunden ingår inte Andersson i tränare ­Mike Babcocks planer.

– Även om jag står utanför laget så åker jag med på alla matcher. Det gäller även de ­spelare som har småskavanker. Det är bara de långtidsskadade spelarna som inte hänger med på bortamatcherna, säger ­Andersson.

Gymmar under matcherna

Därför är 25-åringen med på morgonvärmningen, den gemensamma lunchen, taktik­genomgången och förberedels­erna på isen strax före match­start. Precis som om han ­skulle spela. Men när det väl är ned­släpp då sitter Andersson ­varken på bänken eller ­läktaren. Då är han i gymmet.

– I första perioden brukar jag köra styrka, så att jag inte ­tappar för mycket jämfört med de andra som spelar match. I ­mittenperioden tar jag någon behandling om det behövs och sedan kollar jag resterande del av matchen inifrån omklädningsrummet.

Petad för sjätte matchen

Under natten till söndagen var Andersson petad för sjätte gången på raken. En förklaring är att Red Wings trupp den här säsongen är betydligt bredare. En annan är att han i år fått ­spela ytterforward i stället för center.

– Inledningsvis fick jag ­ingen förklaring över varför jag är utanför laget. Sedan ­berättade han (Mike Babcock) att jag måste bli bättre på smådetaljer längs sargen i uppspelsfasen. Annars har han inte nämnt ­något. Det är givetvis tråkigt, men det är bara att ta chansen när jag får den igen.

Drabbades av Twar

2014 har varit tufft överlag för Joakim Andersson. I mitten på förra säsongen var han ­konstant trött, men spelade ändå. Senare, efter förra NHL-­säsongen, visade det sig att han hade haft ­luftrörssjukdomen Twar.

– Det klart att petningen är en stor motgång. Det är en helt ny situation för mig. Tidigare har jag bara varit utanför laget enstaka matcher. Samtidigt får jag inte gräva ner mig. I stället måste jag visa att jag förtjänar min plats.

”Skitsugen på att spela”

Senaste framträdandet var den 19 december hemma mot New York Islanders. Då ­spelade Andersson nästan tio minuter.

– Jag är skitsugen på att få spela igen. Det var över två veckor sedan nu. Därför gäller det att hålla sig i form och ­vara mentalt redo. Nu har jag ­exempelvis kunnat gymma ­hårdare än normalt, men det är matcher jag vill spela.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv