Kvällens gästartister ”Ashes & Fire” med Erik Petterson Sjöqvist och Liza Morgansdotter från Mölndal. En duo som har hittat en gemensam grund i sin kärlek till countrytraditionen. Deras framträdande blev ett nytt och uppskattat inslag i allsångskvällen. Foto: Willy Schånberg

Allsång och countrymusik i parken

2023-07-20 På onsdagkvällen var allt som vanligt igen, och därmed var det dags för årets andra upplaga av den 20-års jubilerande ”Allsång i parken”. Förra veckans säsongsstart, fick ju flyttas till torsdagen, på grund av väder och vind. Nu bjöds det i alla fall på sol, även om vinden höll i sig och var lite kylig, så infann sig den trogna publiken.

Anna Karlsson, som leder allsången, är nu inne på sitt trettonde år, gick ut hårt med sedvanlig kraft och energi. Hon körde efter inledningen igång med ”Varm korv boogie” och ”Kom till Brittas restaurang” för att värma upp publiken i den lite kyliga vinden.
Förtäring med varm korv och bröd och kaffe med dopp saknades inte heller denna kväll. Det var Café Kungsgatan och Cake Cowboy, som stod för den delen.
Husbandet SALLT är alltid med på noterna och stöttar upp med sång och står för det musikaliska även i år.
Anna Karlsson kör vidare med ”Här på landet” och ”Kärleken är evig” tillsammans med publiken, innan hon lämnar över mikrofonen till Roar Bråten, som också är en av trotjänarna i allsången.

Kvällens huvudnummer
Han framförde en mix av ”Fäll inga tårar” och ”Please release me” .Anna kom igen med ”Slit och släng” och givetvis Lasse Dalquist-klassikern ”Dans på Brännö brygga”, innan det var dags att släppa fram kvällens gästartister, ”Ashes & Fire”, som var kvällen huvudnummer. Bakom namnet döljer sig Liza Morgansdotter och Erik Petterson Sjöqvist, från Mölndal. Det är duo inspirerad av countrymusiken och spelar vanligtvis bluegrass och countryballader, men har en bredare repertoar, vilket de visade med sitt låtval för kvällen.
”Ashes & Fire” representerar en modern skandinavisk gren av countrymusiken. Bandet har soundet av en 60-tals country, där vackra harmonier kombineras med gitarrer och klassiska countryinstrument.

Uppskattat inslag
De drog igång med en låt av Johnny Cash och fortsatte med en blues av Cornelis Vreeswijk. Därefter följde ”Jolene”, skriven av countryns drottning, Dolly Parton. Avslutningsvis framförde de en ny egen låt, ”Cecilia”, skriven av Liza och Erik. Deras framträdande blev ett nytt och uppskattat inslag i allsångskvällen.
Efter allsången skulle de hasta vidare till Smögen för en spelning på Hamnen 4, men innan dess fick Anna ut dem i publiken för att leda allsången med ”Bang en boomerang”, innan hon släppte iväg dem. Ett ovant uppdrag, som de klarade med glans.
Sedan stämde Anna och SALLT upp allsången igen med ”La dolce vita”, ”Inget stoppar oss nu” och Sven-Ingvars ”Sommar i Sverige”, innan lottdragningen tog vid.
Finalen på kvällens allsång blev ”Dra dit pepparn växer” och den obligatoriska ”Välkommen till Lysekil”.

Eldsjälar och sponsorer
Med i parken fanns även flera av de företag, som sponsrar allsången, vilket är en väldigt viktig del, utöver det kommunala bidraget, för att få ekonomin att gå ihop. Lotteriförsäljningen är även det ett sätt att få in pengar till att bedriva denna uppskattade verksamhet år efter år. Sedan krävs det givetvis eldsjälar för att få det hela att fungera hela sommaren, med artister och logistik.
Allsången sänds numera ut direkt i etern av Radio Bohuslän, som även står för det ljudtekniska, så ingen behöver längre missa allsången.
Det är egentligen 21 år sedan allsången startade, men är den tjugonde säsongen. En säsong förlorades i och med pandemin, då det hela fick ställas in. Hasse Ekbrand, som var med från starten, driver fortfarande projektet, berättar gärna om hur det började i Havsbadsparken en gång. Han bär med sig pärmen med tidningsklipp från den tiden.
Lördag den 5:e augusti kör man en jubileumsallsång, Minnenas Resa med Romix och gästartister som Birgitta Gunnarsson med kör, Viveka Lärn och Ulf Elving. Det blir en tillbakablick på de tjugo säsongerna med Allsång i Lysekil.
Hasse är nu rutinerad och hänger upp klockan, kollar körschemat och håller koll på tiden. Han kunde sedan stänga pärmen, med att lägga ännu en allsångskväll till handlingarna och börja förbereda nästa onsdags ”Allsång i parken”.

Text och foto:
Willy Schånberg

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv