I tisdags fick Gullmarsskolan elever chansen att vaccinera sig, de elever som inte hade möjlighet att vaccinera sig när Närhälsan var på besök i skolan. Foto: Gabriel Berndtsson

Nu kan alla över 50 år få en tredje vaccindos

Tidsintervallet på sex månader mellan andra och tredje dosen står fast

2021-12-30 Nu kan alla som fyllt 50 år få en tredje vaccindos i Västra Götalandsregionen. Tidsintervallet på sex månader mellan andra och tredje dosen står fast.

– Det var en välkommen sänkning, vi kände att söktrycket på tider gick ner markant och samma tendens såg vi i våras när de sänkte för olika åldersgrupper, säger Elin Hansson, Vårdcentralschef på Närhälsan Lysekil.

Minskat tryck
När Västra Götalandsregionen sänkte till 60 år blev det ett hårt tryck på bokningssidorna för en tredje dos, bara de senaste dagarna, berättar Elin, att de har sett en markant minskning.
– Vi såg att det fanns tomma tider framledes och det har vi inte haft tidigare på tredje dosen, berättar Elin.
Den 27 december sänkte VGR till 50 plus och efter det ökade trycket igen. Första veckan i januari är fulltecknad, men det finns fortfarande tider i vecka två.
– Jag hade nog väntat mig ett högre tryck, det är kanske så att många har fullt upp med julfirande och inte tänker på att boka sig. Sedan ska de också ha gått sex månader och alla har inte hunnit passera den tidsgränsen, påpekar Elin.

Drop-in-testning
I måndags öppnade Närhälsan i Lysekil upp för drop-in testning och den togs emot väl.
Det betyder att vid symptom kan man hämta ett test mellan klockan 07.30 0ch 11.00 utan att behöva boka tid.
– Det var väldigt många som kom för att hämta test och vi fick fylla på flera gånger under förmiddagen i måndags. Där emot var det inte alls lika många som lämnade in testen samma dag. Vi befarar väl att många har hämtat test för att ha hemma, i säkerhets skull.
Det blir lite olyckligt, risken är att det går åt så många tester att de som faktiskt har symptom och behöver testa sig, att det inte finns till dem, förklarar hon.
Uppmaningen är att man inte hämtar för att bunkra, utan Närhälsan Lysekil kommer att ha test och fylla på löpande.

Spelar ingen roll var man är listad
– Vi kommer fortsätta att ha drop-in på vardagarna på samma tider. När det gäller testning, är det som med vaccineringen, det spelar ingen roll vart man är listad. Det viktiga är att man vaccinerar sig och testar sig vid symptom. Om man vill snabba på förfarandet och vill få iväg provet samma dag, så är det senast 11.30, påpekar Elin.

Få covid-fall i dagsläget
I dagsläget är det få fall av covid-19 i Lysekils kommun, men det är en situation som kan ändra sig snabbt med den nya virusvarianten omikron. Det har man kunnat konstatera världen över och i Sverige den senaste tiden, att det pågår en samhällsspridning av just den här mera smittsamma varianten.
– Vi har inte haft många positiva fall av covid-19 även om det är många som testar sig i kommunen. Men det blir ändå besvärligt för de blir förkylda, eftersom man ska vara hemma och invänta ett negativt test. Därför är uppmaningen att hålla sig undan, även om det bara är en förkylning, du vill inte smitta dina vänner eftersom alla hamnar i karantän ett par dagar tills man fått sitt provsvar, avslutar Elin Hansson.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv