Tio liter förorenat vatten, fyra gånger om dagen, klarar Solvatten av att rena. Dunken som Björn Martén visar upp kostar 1 000 kronor och kan rädda många liv. Man lägger dunken i solen, UV-strålar, filtrering, pastörisering gör rent vatten och hållbarheten på dunken är sju år.

Akut hjälp till flyktinglägren kring Kobane

Lysekil hjälper till att fylla en lastbil med förnödenheter

2014-11-20 – ISIS hänsynslösa framfart har skapat en katastrofsituation för miljontals människor i Syrien som tvingas fly från sina hem till överfyllda flyktingläger och är i akut behov av hjälp.

Det säger Björn Martén, gymnasieläraren på Gullmarsgymnasiet i Lysekil, som nu uppmanar alla som har möjlighet att bidra med humanitär hjälp.

Man hoppas på att ganska snart, i december, ha fyllt och skickat iväg en lastbil till flyktinglägren med bland annat kläder, vattenreningsdunkar och inte minst rullstolar.
Insamling till flyktinglägren i Syrien

Vill du hjälpa till med insamlingen eller har frågor så hör av dig till någon av nedanstående kontaktpersoner

Lysekil: Björn Martén 073/3721402 bjorn.marten@lysekil.se

Insamlingsplats: Bokia,Kungstorget Lysekil

Uddevalla: Anna Nylander 073/7007568 anna.nylander@lysekil.se

Vill du stödja aktionen sätt in en valfri summa till KHO, på bankgiro 580-0156. Pengarna går direkt till inköp av vattenreningsdunkar.

Systrarna Jiyan Aro, Helin Aro och Zevi Batti från Uppsala har på eget initiativ startat insamlingen och bildat Kurdiska Hjälporganisationen, KHO som samlar in bland annat kläder, hygienartiklar och pengar till vattenreningsdunkar för IS offer.

– Tillgången på rent dricksvatten i flyktinglägren är akut och insamlingen för att köpa in vattenreningsdunken ”solvatten”, en svensk uppfinning som fick förra årets Polhemspris, kommer att intensifieras. Solvatten renar vattnet med hjälp av UV-filter och fungerar även vid nollgradigt väder, säger Björn Martén.

Långsiktig lösning

I en tv-intervju berättar systrarna om varför man valt att samla in pengar till vattendunkarna.

– Vi vill satsa på långsiktiga och hållbara lösningar. En av ISIS krigsstrategi är just att skjuta sönder vattenreningsverk, för att producera så mycket död som möjligt. Vi har träffat läkare, volontärer och psykologer som är på plats i lägren som säger att rent vatten verkligen är en bristvara. Detta leder i sin tur till diarréer och andra sjukdomar när personer dricker avloppsvatten och ur regnpölar, säger systrarna.

Vintern på gång

Vintern är på gång och läget i flyktinglägren förvärras allteftersom temperaturen sjunker, framför allt för flyktingbarnen. Många fick fly från sina hem utan extra kläder.

Utöver rent dricksvatten, är det ett stort behov av varma skor, kläder, filtar och sovsäckar. Även kåsor, termosar, ligg och sittunderlägg är välkommet. Dessutom behövs hygienartiklar som till exempel miljövänliga barnsalvor, blöjor, tvål schampo, tvättmedel och antiseptiska handrengöringsmedel säger Björn Martén.

En annan sak som gör verkligheten extra besvärlig för de på flyktinglägren är att det saknas rullstolar.

– Behovet av rullstolar är akut. Många funktionshindrade har tidigare levt ett liv i en undangömd misär, som inte längre går att dölja i flyktinglägren. Familjer med funktionshindrade barn är fullständigt strandsatta, säger Björn Martén.

Den praktiska biten med en insamlingsplats har löst sig med Akademibokhandeln i Lysekil, där Hasse Ekbrandt har lovat att ta emot förnödenheter som folk vill skänka.

– Den första lastbilstransporten till Kobane kommer att avgå om två veckor. Bilen kommer att stanna i Uddevalla för uppsamling av insamlat material från Lysekil och Sotenäs. Transporterna sköts av eldsjälar som jobbar helt ideellt. I dagsläget finns ett 25- tal flyktingläger i det aktuella området. KHO:s lokala medarbetare samlar kontinuerligt in information om var hjälpinsatserna behövs som bäst. Representanter från KHO i Sverige kommer att åka ner för att ta emot lastbilarna när de är på plats och se till att hjälpen kommer fram till de flyktingläger där nöden är som störst, säger Björn Martén

Jobba förebyggande

I Uddevalla bor ytterligare en gymnasielärare från Gullmarsgymnasiet, Anna Nylander, som är engagerad i insamlingen.

– Har man några frågor om hur man kan hjälpa till så är det bara att kontakta Anna eller mig, säger Björn Martén

Men det är inte bara den akuta hjälpen som behövs. Det handlar om insatser på flera plan.

– Det är oerhört viktigt att jobba förebyggande för att försvåra rekryteringsmöjligheterna av ISIS-soldater, såväl i nu-läget som inför framtiden. Undervisning på alla nivåer såväl inom som utom den islamska världen behöver bli delaktiga, säger Björn Martén.

Förhoppningen är att flyktingarna ska kunna återvända till sina hem, men det kan enligt Björn Martén komma att ta lång tid, kanske flera år.

– Vi har för avsikt att så långt det är möjligt, implementera hållbara lösningar i flyktinglägren när det gäller tillgång på mat, vatten och sanitet. Samtidigt planerar vi att bygga upp en infrastrukturfond som ekonomisk plattform för återuppbyggnadsarbetet. Parallellt kommer vi att försöka initiera utbildningsaktiviteter i flyktinglägren med anknytning till hållbar livsstil och hållbart samhällsbyggande samt skapa förutsättningar för olika kulturaktiviteter såsom dans, musik och hantverk som ledstjärnor, säger han.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv