Rebecca Chance , Lotta Bromé och Lill-Babs på plats i Lysekil.

60 år i rampljuset

Lill-Babs och Lotta Bromé gästade Lysekil så även glamourförfattaren Rebecca Chance

2014-10-30 Tre starka kvinnor intog scenen i Lysekil.
Under 60 år har Lill-Babs hängt med i showbiz. 2013 gav Barbro ”Lill-Babs” Svensson ut boken Barbro, tillsammans med journalisten och numera författaren, Lotte Bromé.

Men eftermiddagen började med den engelska författaren Rebecca Chance. Författaren som går bakom kulisserna i glamourens värld och spelar på gränsen av sanningen.
Rebecca Chance, hon var lite som ett förband kan man säga och det brukar ju gå bra för Lill-Babs förband, påpekade Eva Ahlkvist, EA Förlag, när hon välkomnade huvudgästerna Lill-Babs och Lotta Bromé. Förbandet hon hade i tankarna var Beatles, som var förband till henne när det begav sig.

48 år sedan

Lill-Babs och Lotta träffades för 48 år sedan, det är vad familjen berättat för Lotta. Hon var bara två år. Varför skriver då radioreportern, programledaren Lotta Bromé boken om Lill-Babs?
– Den här boken är till för att hylla en av våra största artister och kvinnliga förebilder som vi har. Det är nu ett år sedan vi släppte boken, det var i samband med att hon blev 75 år. I år firar hon 60 år i branschen.  Vi hade ett stort event i Halmstad, ett Afternoon Tea. Jag berättade för Lotta om planerna med att göra den här boken. ”Vet du vad, jag skulle vilja skriva den”, sade Lotta. Vi pratade igenom det och det har blivit ett fantastiskt samarbete som nu fortsätter med shower, och att vi får komma hit idag, berättar bokförläggaren Eva Ahlkvist.

”Det gjorde ont”

I Lysekil bjöd Lill-Babs och Lotta på en talkshow. En resa genom Barbros liv, med glada stunder, alla celebriteter hon fått träffa genom åren, familjelivet med barn och barnbarn och deras barn. Männen i hennes liv, där finns det en gammal öm tå.
– När Lasse Holmqvist radade upp ett gäng killar, det gjorde betydligt ondare än vad du har låtsats om?
– Ja då gjorde det ont, men nu går det väl an. Då kändes det som om han smutsade ner inte bara mig, utan även de förhållandena jag hade haft. Det var ju många långa förhållanden. Jag var förlovad och jag var gift med en del av dem. De var inga tillfälligheter, inte någon av dem, berättar Barbro.

”Ni är min familj”

Lotta pratade om att Lill-Babs viker ut sig, det här med att hon är så privat med tittarna.
– Jag släpper in folk, media i mitt hem. Det är ju det enda chansen att få umgås med er. Jag har jobbat i den här branschen nu i 60 år. Ni har ju blivit mer och mer min familj, så varför skulle inte de kunna komma hem till mig och se hur jag har det. Jag har inga dyrbara tavlor på väggarna, så kom. Men i sovrummet är det stopp.
– Det går inte att beskriva Barbros liv från A till Ö, utan man får välja delar. Vi har gått rätt mycket på bilderna, valt utifrån dem. Det är ett stort stycke nöjeshistoria förutom att det handlar om Barbro, i och med att hon varit en sådan stor del av svensk kultur, säger Lotta.

Bakom skvallerpressen

Rebecca Chance, är journalist i grunden, hon skrev sedan seriös litteratur men ingenting hände.
Det var när hon började skriva sina ”chic lit-böcker” som plötsligt allt vände.
Rebecca går in i glamourvärlden, bakom skvallermagasinen, där hon tar reda på sanningen bakom skandalerna.
Hennes senaste bok ”Dödens klackar”, utspelar sig på modemagasin i London och i New York.  Här utspelar sig mycket glamour, skandaler, sex och mysterier.

Letar efter svensk hjälte

Det var av en ren tillfällighet som Rebecca Chance hamnade i Lysekil i lördags.
– Jag har varit en vecka i Tylösand, och samlat material till min nästa bok. Just nu letar jag efter en svensk hjälte. Vad heter du, frågar hon undertecknad.
– Nej, det måste vara ett svenskt namn, som Bosse, säger Rebecca.
Hon berättar också att hon träffat en ryss nere på stranden i Tylösand.
– Han jobbade på en ubåt, berättade han, haha…
En del roligt material att skriva om, har hon definitivt lyckats hämta i Sverige.

Nu när du varit här i Lysekil, kan det förekomma några scener härifrån?
– Det kan hända, ni måste läsa min nästa bok, säger Rebecca avslutningsvis.

Ett fyrfaldigt leve

Arrangör för eftermiddagen var Hasse Ekbrand, Akademibokhandeln i Lysekil. Han fick mycket beröm både från författarna och förläggaren Eva Ahlkvist.
– Det är jätteroligt att få komma till Lysekil. Jag måste hylla denna fantastiska bokhandlare. Jag önskar att fler var som Hasse och kom hit och lärde sig av honom. Han går emot alla traditionella bokhandlare, hos honom är det inte bara topplistor som gäller, säger Eva avslutningsvis och tog taktpinnen för ett fyrfaldigt leve.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv