Mellan den 22a juli och 5e augusti ställer den moderna gårdamålaren Jessica Stuart Beck ut i Lysekils konsthall. Lysekilsposten besökte lokalen några dagar innan öppning och Jessica fick berätta om utställningen, bokplaner och att folk ofta tycker de är vackrare än vad dem egentligen är.

Västkust och Värmland i Konsthallen

2023-07-24 Hon har blivit utnämnd till “modern gårdamålare” för sina akvareller av hus och städer. Fram till den femte augusti ställer Jessica Stuart Beck ut sina målningar av Västkusten och Värmland i Lysekils konsthall.

Solen lyser in genom lokalens fönstergluggar några dagar innan öppning. Konstnären Jessica Stuart Beck sitter vid ett kafébord till höger om entrén och filar på prislistan. De vita väggarna har hunnit bli klädda i akvareller och touch –ny energi andas i lokalen. Jessica berättar att det var när hon passerade konsthallen förra året som hon visste att hon ville ställa ut just här.
– Jag kikade in och sa “vilken fin lokal, en jättefin utställningslokal” och sen frågade jag om jag fick ställa ut.
I lördags var det vernissage och utställningen pågår fram till den femte augusti. Prislappen på tavlorna som ställs ut ligger mellan 4000- 12 000 kronor.

Västkust och Värmland
Den som besöker utställningen kommer att möta en bit av västkusten och en bit av de värmländska skogarna. Jessica som bor i Arvika säger att målningarna från Värmland är inspirerade av närmiljön där hon bor. De flesta målningar är skönt gröna och porträtterar växande stammar eller spretande grenar. Hon letar fram en Fine art print och förklarar att hon var nära på att ge upp den målningen efter att akvarellerna smält samman.
– Men så tog jag en paus och fick idén till de spretande grenarna. Det blev en av mina bästa tavlor, originalet såldes väldigt fort, berättar ­Jes­­s­ica.
Motiven från västkusten är bilder från foton hon tagit när hon strosat runt på stan eller stranden. En målning visar en varm dag på Kungsgatan och en annan sjöbodar på Käringön.
– Jag gillar att måla av allt som är vackert. Ibland kan bekanta vyer eller objekt plötsligt bli vackra för att jag betraktar dem i ett nytt ljus. Då brukar jag fota av för att senare försöka återskapa stunden på papper.

Moderna gårdamålaren
Allra kändast är Stuart Beck för sina akvarellmålningar som avbildar gårdar och hus. De vackra motiven på svenska hem har gett henne utnämningen “modern gårdamålare” i nationella och internationella sammanhang.
– Det är roligt och fint att få den utmärkelsen. Jag minns från min barndom att gårdamålare ofta var väldigt skickliga och naivistiska konstnärer.
Jessica tillägger attmånga av de verk hon skapar är beställningsverk då folk vill ha sina hem avbildade. Hon säger att hon även får göra en del ansiktsporträtt men menar att det är lite klurigare.
– Folk tycker oftast att de är mycket vackrare än vad de egentligen är. Det är sant! Många gånger får jag göra små justeringar efter kundens önskemål.
Hon fortsätter och säger att samma sak drabbar henne när hon försöker sig på själv­porträtt.
– Komiskt nog tycker jag alltid att jag blir fulare än vad jag är! Jag är inte annorlunda, skrattar hon.

Bokplaner

Med sina målningar från de värmländska gårdarna och stadshusen har konstnären illustrerat två böcker “Hus i Arvika” och “Hus i Karlstad”. Någon “Hus på västkusten” är inte under produktion men däremot avslöjar Jessica att hon hoppas kunna få skapa en egen barnbok med självbiografiska inslag.
– Jag håller på att illustrera och vill även författa texten till en barnbok om min flytt från England till Sverige.
Boken ska handla om när lilla Jessica och hennes familj packade alla sina möbler ombord på en båt och seglade över havet.

I framtiden får konstbeundrare och barnfamiljer hålla utkik i bokaffärerna, men först får man kika in i Lysekils konsthall.

Stina Pettersson
stina@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv