Visgruppen 4 X fick äran att avsluta höstens lunchmusik i Grundsunds församlingshem. Fr. v. Ann-Britt Karlsson,Olivia Samuelsson, Birgitta Gunnarsson, Skaftö, samt skymd, Anders Gunnarsson, Skaftö

4 X avslutade höstens lunchkonserter på Skaftö

2022-12-10 Varannan vecka under hösten har Skaftö församling bl. a anordnat lunchkonserter. Sista gångerna har man använt sig av Grundsunds församlingshem. Visgruppen 4 X fick äran att avsluta höstens lunchmusik.

OBS! Till och med morgonen måndag den 12 december kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets andra JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

4 X är en grupp på fyra personer från olika delar av Västkusten, men eftersom visgruppen i regel samlas och övar på Grundsund betraktar man den som en lokal grupp.
Gruppen består av Eva Olivia Samuelsson, Göteborg, Ann- Britt Karlsson, Vänersborg, samt Birgitta och Anders Gunnarsson, Grundsund. Bakom sig har visgruppen en lång erfarenhet på cirka 40 år som vissångare i Sverige och övriga Norden. Genom att lyssna till visgruppen lär åhörarna ofta känna visor och sånger de sällan eller aldrig har hört förut. Det kan vara ganska okända visor ur den svenska visskatten, men även visor hämtade från Danmark, Norge, Island mfl. länder.
4 X skriver även egna visor.

Känd folkmelodi
Visgruppen inledde med en mycket känd svensk folkmelodi., Si god afton och god kväll, en gånglåt från Dalarna som sjöngs, när Karl XIV:s sarkofag forslades från Älvdalen till Gävle. Melodin kallas också för Kungsmarschen. Av Birgitta Gunnarsson sjöng gruppen en visa om det hårda livet till sjöss, Snöstorm i december.
Ett roligt inslag var Surströmmingsarbeterskans klagan av Stefan Demert och Jeja Sundström. Rolig var även Folkvisa från bortre soffhörnet av Jimy Gusby, vilken beskriver dagens speciella problem, med TV:n som inte fungerar etc. Underhållande och dessutom mycket dansant var den klämmiga låten Nu mår jag så mycket bättre med text av Kristina Lugn och musik Benny Andersson.

Norska vistraditionen
Gruppen gav också smakprov från den norska vistraditionen, bland annat en norsk sjömansvisa Skål för denne skuta, samt Har du fyr i översättning av Eva Simmons och med musik av Ola Brännes och efter förlaga av Hekla Stålstränga. Visgruppen 4 X avslutade med ett extranummer, som en av gruppens medlemmar skrivit, Ann-Britt Karlsson, Jag vill ropa, inte viska. Ann- Britt, sjöng själv tillsammans med övriga visgruppen med uculele.
Den stora kulturintresserade allmänheten på Skaftö, brukar ställa upp och så var det även den 23 november, så samlingssalen i Grundsunds församlinghem fylldes upp till brädden.
Lunchkonserterna gör nu ett uppehåll över helgerna, men återkommer i vår.

Publicerad: Uppdaterad:
Bernt Ortner
Annons
Nyhetsarkiv