Stig Andersson och Björn Andersson på LL44 Marie och Johan Gonsén som kör lysbåten LL7 Ester-Marie tar hand om skarpsillfångsten i Kungshamn. Den här fångsten som togs på Käringöfjorden blev bättre än tidigare, på så sätt att det inte var lika mycket inblandning av liten skarpsill.

29 ton skarpsill denna vecka

LL 44 Marie fick det mesta – lite bättre storlekar än tidigare

2014-12-13 – Sammanlagt 29 ton skarpsill landades under veckan i Kungshamn. En del av skarpsillen var lite bättre storlek på, säger Ebbe Waller vid Kungshamnsfiskarna.
Bäst utdelning denna vecka fick Smögen-båten LL44 Marie och dess lysbåt LL7 Ester-Marie. De tog sina fångster på Käringöfjorden och utanför Mollösund.

Det har varit riktigt bra fångster av skarpsill under november och hittills i december. Men en stor del av fångsterna har storleksmässigt varit i minsta laget.

Den skarpsill som Smögen-båtarna LL44 Marie och lysbåten LL7 Ester-Marie landade i början av veckan var där-emot bättre.
– Marie fick tag på den bästa skarpsillen vad gäller storleken den här veckan, konstaterar Ebbe Waller, som med truck kör skarpsillen i stora boxar till Abbas bergrum alldeles i närheten, där kryddningen sker direkt.

På tisdag morgon landade Marie med lysbåt cirka 13 ton skarpsill som man tagit på Käringöfjorden under natten.
– Det ser bättre och bättre ut med fångsterna, men det har varit mycket smått den här säsongen, säger Martin Olofsson, skeppare på LL44 Marie.

På tisdag kväll gjorde Marie ytterligare en runda söderut och fick tag på mer skarpsill utanför Mollösund.

På måndag kväll landade lysekilsbåten LL91 Kristina cirka åtta ton. LL550 Burö från Norra Grundsund har också landat  en del skarpsillfångster i Kungshamn denna vecka.

Nu återstår bara en dryg vecka av skarpsillfisket före jul. Båtarna fick en ökning av skarpsillkvoterna nyligen, men för Abba i Kungshamn behövs en hel del ansjovisråvara ytterligare för att klara behovet denna säsong.

Abba köper för säkerhets skull in skarpsill från andra länder, framför allt England.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv