Gamla Folkets hus blir bostadsrättsförening

2021-08-19 Gamla Folkets hus på Östra Kronbergsgatan kommer att omvandlas till en bostadsrättsförening. Initiativet kommer från den nuvarande hyresvärden Stadsmyntet AB, som kommer finnas kvar i bilden som ägare av ­andelar i föreningen.

Fram till 1949 var Folkets hus i Lysekil beläget på Östra Kronbergsgatan 1. Idag består ­byggnaden av hyresrätter som hyrs ut av det Stockholms-­baserade fastighetsbolaget Stadsmyntet AB.
Men inte länge till.
På hyresvärdens initiativ kommer byggnaden att omvandlas till en bostadsrättsförening.

Naturligt steg
– Vi har ägt fastigheten i ungefär ett år. Den har länge varit ganska sliten och i behov av renovering. Detta har ­inneburit att vi haft en ganska hög ruljans på hyresgäster, ­säger Erik Månsson, partner i Stadsmyntet AB.
Renoveringar av byggnaden har pågått sedan i vintras och Erik Månsson menar att det, i samband med detta, kändes som ett naturligt steg att omvandla.
Han berättar också att endast tre av byggnadens lägenheter är bebodda i dagsläget. Vissa gäster har flyttat ut i samband med omvandlingen, vissa ­lägenheter stod tomma sedan innan.
Enligt Alicia ­Wennerberg, mäklare vid Svensk ­Fastighetsförmedling, kommer totalt 7 lägenheter i föreningen att säljas. Priserna varierar mellan 1 045 000 ­kronor för en mindre tvåa till ­2 395 000 kronor för en 110 kvadratmeter stor fyra, fördelad på två ­våningar.

Inflyttning i september
Månadsavgifterna kommer att variera ­mellan 2 640 kronor till 5 499 kronor.
– Vissa av lägenheterna kommer att säljas renoverade och inflyttningsklara och andra kommer att säljas ­orenoverade säger Alicia Wennerberg.
Utformandet av den nya bostadsföreningen är inte helt färdigt än, men den som vill kan redan nu boka en lägenhet i byggnaden. Stadsmyntet AB kommer fortsätta äga andelar i föreningen och stadgarna är enligt Erik Månsson flexibla. Det kommer inte finnas något krav på att den som köper en lägenhet i byggnaden är skriven i Lysekil.
Inflyttningarna beräknas kunna påbörjas någon gång mellan mitten och slutet på september i år.

Marcus Månevik
marcus@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv