Järv. Foto: Ola Jennersten

Järv har rymt från Nordens Ark

2021-05-19 En värdefull järv har tagit sig ut på Nordens Ark. Nu ber ledningen allmänheten om hjälp att hitta henne välbehållen. 

– I måndags flyttades vår unga järvhona till ett isoleringshägn i den slutna avelsanläggningen utanför själva djurparken. Hon flyttades dit för provtagning inför sin resa till Moskva zoo i slutet av månaden där hon skulle bilda nytt avelspar. Runt om i världens djurparker bedrivs ett gemensamt bevarandearbete för arten där Nordens Ark ingår. Tidigt i morse upptäckte vi att honan lyckats ta sig ut ur hägnet. Järvar är kreativa problemlösare med starka käkar och kräver därför lite extra av hägnkonstruktionen, säger Therese Patriksson, pressansvarig på Nordens Ark.
– En viktig del i vårt systematiska säkerhetsarbete är de regelbundna kontroller som görs av samtliga hägn. Inga anmärkningar fanns noterade beträffande det aktuella hägnet som hyst ett tiotal jävar utan problem under åren.  Eftersök med hund pågår i detta nu och vi hoppas kunna spåra och söva järvhonan så snart som möjligt.

– Honan väger ca 10 kg (som en grävling) och är mörkbrun i färgen. Hon är ofarlig och vi uppskattar om personer i området hjälper oss genom att hålla ögonen öppna och kontakta oss om man ser järven. Har man möjlighet att ta bilder tar vi tacksamt emot dem, säger Therese Patriksson.

Parken är öppen som vanligt.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv