24 000 lediga sommarjobb att söka runt om i Sverige

2021-05-28 Det är inte för sent att söka sommarjobb. Varken för årets studenter eller andra. Det finns jobb, även om antalet utannonserade sommarjobb på Platsbanken har minskat i spåren av pandemin. Flest lediga jobb finns inom vård och omsorg.
Så söker du sommarjobb

• Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem. Du kan ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar. De kanske inte hinner annonsera, men om du kommer med ett förslag själv kan de nappa.
• Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
• Håll dig uppdaterad på exempelvis din kommun, rekryteringssajter eller Platsbanken.se, särskilt viktigt blir det just nu med en turbulent arbetsmarknad.
• Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
• Se över dina nätverk, kanske finns det en möjlighet att få en anställning över sommaren just därifrån.
• Få inspiration i Arbetsförmedlingens jobbpodd på arbetsformedlingen.se/play/podcast

Inom kort lämnar 110 000 ungdomar gymnasiet och tar klivet ut på arbetsmarknaden. Trots det tuffa läget på grund av pandemin finns det just nu närmare 24 000 sommarjobb att söka.
Under december–april utannonserades drygt 82 000 sommarjobb på Platsbanken. Det är 13 000 färre än förra året, men Arbetsförmedlingen räknar med att det kommer fler jobb i takt med att olika aktiviteter kommer igång när fler är vaccinerade.
– Trots omständigheterna finns det förvånansvärt många lediga jobb, även om det är betydligt färre utannonserade sommarjobb i år. Vård och omsorg fortsätter att dominera utbudet, följt av handel, städ och restaurang, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Gymnasiebetyg ökar chansen
Slutbetyg från gymnasiet innebär en fördel på arbetsmarknaden. Även för jobb som inte kräver gymnasiekompetens ser många arbetsgivare det som en merit.
– Att ha tagit studenten är en fördel och de som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar har ofta extra bra jobbchanser, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarsexpert på Arbetsförmedlingen.

Enklare söka jobb med nya funktioner
Lagom till sommaren har Platsbanken.se fått nya funktioner. Efter att Arbetsförmedlingen lyssnat på önskemål från arbetssökande går det nu att filtrera på säsongsjobb, jobb med eller utan krav på utbildning samt jobb på distans.
– Det gör jobbsökandet enklare och effektivare. Kolla in på Platsbanken då och då för nya annonser dyker upp hela tiden, tipsar Ellinor Wassberg.

Vanligaste yrkena bland
anmälda sommarjobb
• Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m. fl.
• Vårdbiträden
• Vårdare, boendestödjare
• Kriminalvårdare
• Butikssäljare, fackhandel

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv