LHK:s tränarpar säsongen 1995/1996, bröderna Thomas och Michael Franzén. ”Vi hade en stor fördel i och med att Thomas var renodlad tränare och jag var på plan och kunde förmedla det som hände och få ut budskapet på ett bra sätt. Jag blev en länk mellan bänken och spelarna”, säger Michael.

20 år sedan LHK gjorde det omöjliga

”Lillebrorskomplexet var bortblåst den säsongen”

2016-03-11 På söndag är det 20 år sedan handbolssveriges blickar riktades mot lilla Lysekil.
Stadens handbollskillar i LHK gjorde det ingen trodde var möjligt, tog klivet upp till Elitserien.
– Tidigare år hade vi haft lite lillebrorskomplex och inte trott på oss själva fullt ut. Det var som bortblåst den säsongen, säger Michael Franzén, spelande tränare.

Jag som inte var med på den tiden, jag var ett par veckor från min fjärde födelsedag när LHK gick upp, kan knappt tro att det är sant. Lysekil, en kommun som 1995 hade 15 491 invånare, hade ett lag representerat i Sveriges bästa handbollsserie.

Hur gick det då till? Hur kunde ett gäng bestående av brevbärare, studenter, elektriker och en glasmästare, som uteslutande hade Lysekils HK som moderklubb, chocka idrotts­sverige och ta klivet upp bland de bästa i Elitserien?

För att få svar på mina frågor vänder jag mig till några som borde veta.

Michael och Thomas Franzén tränade LHK säsongen 1995/1996. De båda bröderna lämnade Lysekil på 80-talet för att spela handboll på annat håll. Michael, som är äldst, spelade bland annat i Sävehof och BK Heid. Thomas höll till i Redbergslid i sex år innan han flyttade hem till Lysekil 1990.

– Jag fick inget nytt kontrakt med RIK och det stod mellan att fortsätta i en annan Göteborgsklubb eller flytta hem till Lysekil och bilda familj. Jag spelade ett par säsonger i LHK innan jag blev skadad och klev över till tränarbänken, säger Thomas.

Michael flyttade hem året efter brorsan och med sin erfarenhet blev han direkt en av lagets viktigaste spelare…

Läs mer om LHK:s magiska säsong och se en massa härliga gamla bilder i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv