En afton i folkmusikens tecken på Kviströms gästgiveri

Idag 17:00+ Fredagskvällen blev till en riktig klang- och jubelföreställning på Kviströms gästgiveri, i synnerhet för alla de folkmusikvänner, som slutit upp för att lyssna till ett mycket brett program med folkmusik från Bohuslän och Västergötland, samt några godbitar från den svenska och norska visskatten.

Viking i serieledning efter nervkittlande publikfest

Har nu allt i egna händer inför avslutningen

Idag 11:31+ Viking har kopplat greppet om seriesegern i Hockeytrean, södra A:s fortsättningsserie. Under fredagen vann de seriefinalen mot Rönnäng på hemmaplan, inför stor publik.
Det betyder att de har allt i egna händer med tre omgångar kvar att spela.

Brodalen växer mest

Förstudie för ny skola och förskola har hittat aktuell mark

Igår 16:30+ Enligt den preliminära investeringsplanen ska en ny skola och förskola börja byggas om tre år i Brodalen.
– Förstudien är igång och vi har fått direktiv att vi ska hitta en plats för en förskola och skola. Och det har vi gjort, säger Sebastian Bureman, fastighetschef tekniska avdelningen i Lysekil.

Södra hamnen får nyttjas i Aurora23

Lysekils kommun har gett klartecken till Försvarsmakten – men med ett tillägg i kontraktet

Igår 14:00+ I vår ska den stora militärövningen Auora23 hållas i södra Sverige. Nu har Försvarsmakten fått ett godkännande från Lysekils kommun att använda ytor i Södra hamnen.
– Kommunikationen vi har haft hittills är att vi fått en begäran om att anteckna avtal om att de får använda Södra hamnen och det har kommunen accepterat och bekräftat, säger Peter Dafteryd, beredskapsstrateg.

Damir på återbesök i Lysekils Konsthall

Igår 12:00+ Damir Gutic har tagit emot konstnärer och hängt utställningar i 21 år. Efter att ha gått i pension den 1 juni 2022 så är han nu tillbaka, men den här gången som konstnär. Damir är självlärd fotograf och har en förkärlek till detaljbilder med element som vatten, is, snö, klippor med mera.

Danskt besök i Södra hamnen

Igår 11:53+ Idag och imorgon kan det danska militärfartyget HDMS Niels Juel ses i närheten av Lysekil.
– Det finns ett nordiskt samarbete så det är helt i sin ordning, skriver Ulrika Roos kommunikatör Älvsborgs amfibieregemente till Lysekilsposten.

Lysekil får åter kalla handen från Trafikverket om ersättningsfärja

Igår 06:00+ Lysekils kommun har åter skrivit till Trafikverket och påtalat de stora olägenheter som drabbar dem som åker över Gullmarsleden när bara en färja är i drift.
Men Trafikverket slår ifrån sig. ”Vi har tyvärr ingen möjlighet att göra på något annat sätt just nu”, blir svaret från Trafikverket.
Reservfärjan Gullmaj går i Göteborgs skärgård för närvarande, men kommer tillbaka i mars då vägfärjan Neptunus går på försenat varvsbesök.

Coop i Hunnebostrand utsattes för rånförsök

torsdag Coop-butiken i Hunnebostrand utsattes för ett rånförsök strax före 21.00 på torsdagskvällen.
– Det är i nuläget oklart om han fick med sig något från butiken, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Fredagens match kan bli helt avgörande

Viking hoppas på revansch – och pole position inför avslutningen

torsdag+ En potentiellt avgörande seriefinal står runt hörnet för Lysekil Hockey Viking. En seger mot Rönnäng i Gullmarsborgs Ishall på fredag vore ett enormt kliv mot serieseger och playoff till Hockeytvåans kvalserie.
Dessutom har laget en revansch att utkräva…

Framtiden utreds för konstverket i parken

Liknande till salu för 12 miljoner

torsdag+ I oktober i år blir det tio år sedan som konstverket Bohusläns krönika invigdes i Lysekils stadspark.
Nu utreds framtiden för verket som huggits i granit av konstnären Ivana Machackova.

Skogsmaskin välte – en person skadades

torsdag En person fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter sedan en skogsmaskin välte i Valbo Ryr norr om Munkedal på torsdagsförmiddagem.
– Mannen fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador. En anmälan om arbetsplatsolycka kommer att upprättas, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Personcentrerad vård ger mindre medicinering

Allégården i Munkedal arbetar framgångsrikt enligt ett kvalitetsregister

torsdag+ Kontinuerliga möten mellan flera professioner med diskussion om omvårdnadslösningar för individen är en framgångsfaktor på Allégården i Munkedal.

Tidtabelländring utan skolans vetskap

torsdag+ En justering i Carl Wilhelmsons tidtabell innebar mer stress för elever på Gullmarsskolan.
– Det här var inget vi på skolan visste om skulle ändras, skriver Jannice Melander, biträdande rektor på Gullmarsskolan i ett mejl till Lysekilsposten.

Ann-Cathrine Zackrisson är ny rektor för Skaftö och Bergs skola

onsdag+ Sedan årsskiftet är Ann-Cathrine Zackrisson ny rektor för Skaftö skola i Grundsund och Bergs skola i Lyse. Lysekilsposten har träffat Ann-Cathrine i ett samtal där hon berättar om sin bakgrund och hennes tankar framåt i arbetet som rektor i Lysekils kommun.

Vänsterpartiets anmälan till förvaltningsrätten avslås

onsdag+ Avslag för Vänsterpartiets anmälan av kommunfullmäktiges ledning till förvaltningsrätten.
– Vi ser det som beklagligt att ärendet avslogs, skriver Eva Espling, ordförande i Vänsterpartiet Lysekil i en kommentar till Lysekilsposten.

Fortsatt motigt för Munkedal i Pingisligan

onsdag+ Ännu en omgång i Pingisligan. Ännu en snöplig förlust för Munkedals BTK.
Under tisdagskvällen förlorade laget med 3–4 på hemmaplan mot de regerande mästarna Halmstad.
Men än är inget förlorat.
– Hoppet är det sista som överger människan, säger lagledaren Benny Johansson

Skolinspektionen nöjda med Gullmarsskolan

onsdag+ Gullmarsskolan F–6 sköter sig bra på samtliga av Skolinspektionens bedömningsområden. Det framgår i en rapport från myndigheten, som har granskat skolan genom dokumentstudier, lektionsobservationer och intervjuer.

NU-sjukvårdens telefoni fungerar normalt igen

onsdag NU-sjukvården drabbades av kraftiga störningar i telefonin vid 14-tiden på tisdagen. Störningen omfattade såväl NÄL i Trollhättan, Uddevalla sjukhus som Brinkåsens psykiatrianläggning i Vänersborg. Samtal kunde kopplas fram men riskerade att brytas, då uppkopplingen är instabil. Nu fungerar dock telefonin som vanligt igen.

NU-sjukvården åter i normalläge

onsdag Efter sju veckor med förhöjt beredskapsläge fattade sjukhusdirektör Björn Järbur den 31 januari kl. 17.25 beslut att NU-sjukvården ska återgå till normalläge igen.
– Vi har fortfarande ett bekymmersamt läge och det har nästan blivit en del av vårt nya normala med överbeläggningar, särskilt i början på veckorna. Men det löser vi inte med att vara kvar i stabsläge, säger han.
– Nu ser vi ändå att arbetssätt som tagits fram eller förbättrats under vår höjda beredskap har börjat att sätta sig. Det gör att vi kan gå tillbaka till normalläge.

Beslut om Lysekilsbanan skjuts upp på nytt – kan bli under 2024

Trafikverket har brist på interna resurser

onsdag+ Beslut om vad som ska hända med Lysekilsbanan ser ut att åter skjutas på framtiden. I höstas var Trafikverkets målsättning att styrelsen/generaldirektören skulle kunna fatta beslut om den fortsatta hanteringen av banan under våren 2023.
Men beskedet från Trafikverket är nu att beslutet dröjer.