LAIK vann komfortabelt – men blir kvar i femman

Slog Svenshögen i den avslutande matchen – trots tidig utvisning

Igår 21:41+ Lysekils AIK hade inga större problem med att besegra Svenshögen i årets sista omgång av division 5. Tyvärr räcker segern dock inte för uppflyttning.

Herrseniorerna redo för fyran – men premiären får vänta

Igår 15:00+ LHK:s herrlag siktar mot serieseger i division 4. Tränaren Anders Johansson berättar att träningarna har sett bra ut och att laget är redo, men också att premiären har blivit uppskjuten.
– Vår första match kommer att spelas på hemmaplan, söndagen den 8 oktober, berättar han.

Seriepremiär i Kronbergshallen

Jämn match att vänta när juniorerna tar emot Trollhättan

fredag+ På söndag är det dags för seriepremiär för LHK:s juniorlag på damsidan. Matchen spelas i Kronbergshallen och Trollhättan står för motståndet.
– Jag är riktigt taggad! säger LHK:s lagkapten Maja Harrysson.

Okända poem får nytt liv i Skaftö-parets tonsättningar

fredag+ - Det började med att jag snubblade över dikten ”Gullmarn” av Fredrik Nycander, som finns i original på Vikarvet, handskriven av honom själv. Den är väldigt rytmiskt skriven och väl ägnad att tonsättas. ”Har Gullmarn du sett när i solen den bryter och blånar
en gnistrande högsommardag?”
Jag blev väldigt nyfiken på om det fanns mer som kunde bli visor. Så beskriver Anders Gunnarsson entusiastiskt projektet att gräva fram relativt okända, tidiga verk av skalden Nycander. Vissa fynd känns högst aktuella även i vår tid.

Inför Lysekils anhörigvecka: “Man måste fortsätta leva”

Lysekilsposten har träffat “Åke” vars fru har Alzheimers sjukdom

fredag+ På måndag startar Anhörigveckan i Lysekil. Lysekilsposten har träffat Åke, som egentligen heter något annat, vars fru har Alzheimers sjukdom. Han vill råda den som tar hand om en närstående att söka stöd i en anhöriggrupp.

Den vita hägern allt vanligare syn i Bohusläns grunda vikar

Ägretthäger rastar i fjordar vid Sotenäs och Lysekil

fredag+ Nu ses den vita hägern allt oftare i Bohuslän. Åbyfjorden, Trommekilen i Brofjorden och längst in i Färlevfjorden är några platser där ägretthägern ses emellanåt.
De senaste dagarna har den här arten varit synlig i bland annat Trommekilen och vid Färlevfjorden.

Miljonbelopp för arkeologiska undersökningar vid Preemraff

Kommunen planerar inför blågrön industripark

fredag+ I samband med att Lysekils kommun och Preemraff med flera planerar en blå-grön industripark undersöker nu kommunen hur man ska gå vidare vad gäller fornlämningar i det aktuella området vid Humlekärr.
Kostnaderna för arkeologiska undersökningar kan komma att uppgå till miljonbelopp.

Dingle AIK redo för division 2

torsdag+ Publiklaget Dingle AIK är nykomlingar i innebandyns division 2 och på lördag gör de sin seriepremiär mot FBC Vinga. Tränaren Fredrik Nestorsson ser fram emot säsongen med en nästan skräckblandad förtjusning.
– Det gäller att man är självsäker och ödmjuk på samma gång, säger han.

Mikroorganismer blir konst

Projekt för att möta marinbiologin genom konsten

torsdag+ Det luktar tång och hav i klassrummet, vi är i marinbiologernas laboratorium ute på Rinkenäs. Det är alldeles tyst, ända tills en elev gör en upptäckt, en liten organism som alla gärna vill se och rusar fram. Eleverna som går andra året med inriktning på marinbiologi är med i ett konstprojekt för att möta marinbiologin genom konsten.

“Mindre tid i media och mer tid hos företagarna”

Företagaren Emil önskar mer och bättre kommunikation med Lysekils kommun

torsdag+ Bättre kommunikation och mer lättillgängliga tjänstepersoner önskar Lysekilsföretagaren Emil Larsson. Två faktorer han tror kan hjälpa kommunen i sitt arbete för ett bättre företagsklimat.

Årets första hummer från Lysekil

onsdag+ Årets första hummer gick för 44 000 kronor per kilo på Göteborgs fiskauktion. Lotten att få sälja den första hummern hamnade på Göran och Tomas Upper från Lysekil.

Tuff start – men MBTK siktar på slutspelsplats

onsdag+ Munkedals Bordtennisklubb har fått en tuff start på säsongen och förlorat sina två inledande matcher. Lagledaren Benny Johansson, som får tillgång till sina bästa spelare från och med nästa match, har dock höga förhoppningar på säsongen.
– Målet är att nå slutspel, säger han till Lysekilsposten.

Framtidens skola på agendan under Utbildningsnämndens möte

–1 127 namnunderskrifter för bevarande av Skaftö skola överlämnades

onsdag+ När utbildningsnämnden i onsdags hade möte var ­Victoria Pettersson och Lina Larsson på plats för att till ordförande i nämnden, Christina Gustavsson (S), överräcka den lista på 1 127 personer som skrivit under namninsamlingen för ”Fritids och skola åk F-6 skall finnas på Skaftö”. Victoria överräckte också i skriftlig form det anförande i frågan hon hade hoppats att få göra muntligen för nämnden på mötet.

Svart svan i Norrkila och Lysekil

onsdag+ En svart svan bland vanliga knölsvanar fångade naturfotografen Axel Hagström från Lysekil på bild i Norrkila vid Trommekilen här-omdagen.

Invasiva arten jättebalsamin breder ut sig i Bohuslän

Bärfendalsälven hårt drabbad

onsdag+ I ett område längs Bärfendalsälven mellan Bärfendal och Åbyfjorden har den invasiva arten jättebalsamin fått ordentligt fäste. På en sträcka av flera kilometer växer täta bestånd av den vackra, men starkt invasiva arten.
– Jättebalsamin har ökat mycket kraftigt i hela Västra Götalands län de senaste fem åren, konstaterar Klara Jansson, samordnare invasiva främmande arter vid Länsstyrelsen.
Markerna vid Bärfendalsälven är bara ett exempel på områden där arten sprider sig snabbt.

Skördemarknaden i Dingle gick inte av för hackor

tisdag+ Det blev en lyckad hantverks- och skördemarknad vid Gammelgården i Dingle. Känslan i lördags, med alla producenter och besökare, var att det här är var ett evenemang med en lång tradition, men faktum är att det var första gången som den arrangerades, åtminstone i modern tid.

Höst på kajkanten

tisdag+ I helgen bjöd företagarna hos Grundsunds Marina in till höstfeeling på kajkanten med livemusik, tipspromenad, föredrag, guidad rundvandring, öppet café, grillade burgare, öppen skeppshandel såväl som öppet hus på kajakcentret. 15 grader i luften, sol och ljumma vindar gjorde att många tog sig till marinan för att umgås, prata hummer och ladda inför måndag morgon.

Filmhelg med mycket musik i Skaftö Folkets Hus

tisdag+ Skaftö Folkets Hus firade sin helt nyligen upprustade biograf med en filmhelg för alla åldrar. Både ljud- och bildutrustning har uppgraderats och för att markera detta visades flera filmer där musik utgjorde huvudtemat.

Bäver får jagas med slagfälla i Sämstad

Bygger nytt dämme – försvagar vägen

tisdag+ Bäver har gjort så stora dämningar i en bäck intill väg 819 mellan Brodalen och Sämstad att Länsstyrelsen nu gett tillstånd för skyddsjakt med slagfälla.

Lysekils styre inte överens i brofråga

måndag+ Bro över Gullmarn eller inte? En fråga som delar Lysekils styrande partier. Majoriteten av politikerna är däremot jakande till ett fortsatt arbete för att driva frågan till högre instanser.

Lysekil-Stångenäs upp på sjätteplats

I fas med målet för säsongen – efter kryss på bortaplan mot Stenungsund

måndag+ Lysekil–Stångenäs fick med sig ett kryss från bortamötet med Stenungsund. Det innebär att de nu, med två matcher kvar att spela, ligger i fas med målet de satte upp inför säsongen.
– Vi vill satsa på att komma sexa, säger lagkaptenen Linnea Front.