Nypressad must mot äppelångest

Idag 18:00+ Lysekils Musteri slår upp portarna för årets äppleskördar i ny regi.
Kristoffer och Karolina Kiel Olsson driver Olssons gård på Lögen, där grönsaker är den huvudsakliga sysslan. Nu kompletterar de verksamheten med äppelmustning.

Klimatförändringarna kan påverka havsmiljön mer än något annat

Idag 14:00+ För att främja en hållbar utveckling av havsmiljön behöver den planeras, liksom vi har en fysisk planering för verksamheter på land. Nu visar forskare från bland annat Göteborgs universitet att havsplaneringen måste ta hänsyn till ett förändrat klimat, vilket den inte gör i dag. Förändringarna i temperatur och salthalt komma att påverka ekosystem och arter lika mycket som all annan miljöpåverkan sammantaget.

Dingle bjöd på matmarknad

Idag 10:00+ Under två dagar anordnades en Matmarknad på Utvecklingscentrum i Dingle, ett samarbete mellan Munkedals kommun och lokala producenter. Marknaden är en del av utvecklingsprojektet ”Ett nytt recept för hållbara skolmåltider” i samarbete med Vinnova och Livsmedelsverket. Det syftar till att testa nya modeller kring lärande om hållbarhet med hjälp av skolmåltiden och är kopplat till läroplan och miljömål.

Ökat antal konkurser i Västra Götaland – dyster höst väntar

Idag 06:00+ Efter flera månader i rad med minskat antal konkurser ökade konkurserna i augusti kraftigt, enligt dagsaktuell statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Samtidigt pekar en rad faktorer på att antalet konkurser kan komma att öka ytterligare i höst. Kanske står vi inför en ny tuff konkursvåg?

Ett sagoträd tar form på Tröten

Igår 18:00+ Barnen på Trötens förskola i Lysekil är med och formar sin egen skolgård. I veckan började personal från kommunen bygga på ett sagoträd som barnen själva varit med och bestämt hur det ska se ut.
– Vi jobbar med hållbar utveckling och sagoträdet blir en del i det projektet genom att vi fått in material från företag i Lysekil som annars hade kastats, berättar Jessica Berndtsson, förskollärare på Tröten.

Ny unik sköldpadda har flyttat in på Nordens Ark

Igår 14:00+ I helgen anlände två små nyaguineasköldpaddor till Nordens Ark. De är de första nya sköldpaddorna som ska flytta in i nya SköldpaddsArken som till sommaren kommer ge några av världens mest hotade sköldpaddsarter en fristad.

Inspirerat Ödsmål besegrade Stångenäs

Lysekil fick ingen hjälp av lillebror

Igår 11:57+ Stångenäs AIS förlorade under fredagskvällen mot Ödsmåls IK hemma på Brastad Arena. Det var en rättvis förlust mot en extremt skicklig motståndare.
Resultatet innebär att Ödsmål kopplar greppet om andraplatsen i division 5. Det är förstås dåliga nyheter för Lysekils AIK, som ligger fyra och kämpar om en uppflyttningsplats.

Sandinges nytillskott vid Ångbåtsbryggan

Igår 06:00+ Sandinge Bogsering & Sjötransport (SBS) har fått ett nytillskott vid Ångbåtsbryggan. Fartyget är ursprungligen byggd för timmerbogsering i mellersta Finland, deltog även som däcksbåt vid expeditioner mot Sydpolen, och hamnade senare hos ett bogserbåtsföretag i Lûbeck.

Nordiska mästerskapet arrangeras i Lysekil

Gullmaren Centre Court arrangerar NM i short mat bowls i helgen

fredag+ Under lördagen och söndagen kommer Nordiska Mästerskapet i short mat bowls, som kan beskrivas som en blandning av boule och curling, att arrangeras i gamla idrottshuset vid Gullmarens Centre Court.
Arrangören Dag Jönsson utlovar en tävling på absolut högsta nivå och betonar att alla som är intresserade är varmt välkomna att komma och titta.

Husbåt ska bort på Härnäset

fredag+ En husbåt som ligger förtöjd på en plats vid kusten av Härnäset måste avlägsnas. Det har samhällsbyggnadsnämnden i Lysekil beslutat.
Även miljönämnden i mellersta Bohuslän har beslutat att husbåten ska tas bort från strandskyddat område.

Från planta till planka

Platschefen på Karl Hedin Bygghandel i Kungshamn gästade Rotaryklubben

torsdag+ Rotary i Kungshamn har haft besök av Anna From, som är platschef på AB Karl Hedin Bygghandel i Kungshamn.

Sandinges nytillskott vid Ångbåtsbryggan

torsdag+ Sandinge Bogsering & Sjötransport (SBS) har fått ett nytillskott vid Ångbåtsbryggan. Fartyget är ursprungligen byggd för timmerbogsering i mellersta Finland, deltog även som däcksbåt vid expeditioner mot Sydpolen, och hamnade senare hos ett bogserbåtsföretag i Lûbeck.

Högre hastighet på färjan lösning på Gullmarsleden?

Lysekils kommun vill se snabba åtgärder

torsdag+ Skaffa en ersättningsfärja. Snabba på reparationsarbetena av Tellus eller rent av trafikera Gullmarsleden med högre hastighet.
Det är några förslag som Lysekils kommun nu kommer med till Trafikverket.

Tanja har startat ny skönhetsklinik

onsdag+ Påfallande i Lysekil är det stora antalet frisörer, som har sina salonger, särskilt i Lysekils innerstad. I somras öppnades även en ny skönhetsklinik belägen på nedre botten alldeles i anknytning till Café Kungsgatan.
Namnet är Lifting Beauty Skönhetsklinik och drivs av Tanja Hagert Kwik.

”Ljusets mästare” ställer ut i kommunhuset Forum

Stanislaw Zoladz har prisats av kungahuset i Storbritannien

onsdag+ I kommunhuset Munkedal pågår en utställning av Stanislaw Zoladz som 2020 fick målarpriset av den brittiska akvarellexcellensen, Prins Charles.

Dumpad fallfrukt ökar viltolyckor

onsdag+ Hösten är en period med många djur i rörelse i skogen och viltolyckornas högsäsong. En bidragande faktor är frukt som dumpas vid trafikerade vägar.

Valbodalen ska få plan för fortsatt marin utveckling

Korttidsboende kan också bli aktuellt

onsdag+ Nu ska en detaljplan tas fram för Norra Valbodalen i Lysekil. Syftet med planen är att skapa större ytor för verksamheter med marin anknytning och behov av närhet till havet.

LHK firade Handbollens Dag med öppet hus

– Full aktivitet i Kronbergshallen under lördagen

tisdag+ Under lördagen firade Sverige Handbollens dag. För Lysekils Handbollklubb innebar det att föreningen hade öppet hus i Kronbergshallen mellan 10–17.
Alla som var intresserade var välkomna att träna, spela och ha kul med klubbens ungdomslag som alla var på plats under dagen.
– En härlig dag i hallen, summerar klubbens föreningsutvecklare Camilla Spikh

SFS Hunnebo slutade på tredje plats i Allsvenskan

tisdag+ Sotefjordens Segelsällskap Hunnebo slutade på tredje plats i årets upplaga av Seglingsallsvenskan.
Det var lagets tredje pallplacering på fyra år och lagledaren Klaes Mattsson är nöjd med att SFS-Hunnebo ännu en gång har visat att de hör hemma i den absoluta toppen.
– Vi är ett etablerat topplag, konstaterar han.

Man i 20-årsåldern anhållen efter rån mot matbutik

tisdag+ En yngre man har anhållits efter rånet mot en matbutik i Grundsund under måndagsmorgonen. Mannen är misstänkt för försök till rån, försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och olaga hot.

Styrräntan höjs med 1 procentenhet

tisdag Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet.

Monica Funck delar med sig av minnen

tisdag+ – Teckning och skulptur hör liksom ihop på något sätt, säger Monica Funck, som ställer ut på Lysekils Konsthall.
På utställningen visas bland annat minnesbilder från Indien, förlagor till offentliga väggmålningar i Trollhättan, stenskulpturer och slumpmässiga broderier.