HD prövar inte våldtäktsmål i Munkedal

Idag 10:00+ Högsta domstolen (HD) nekar prövningstillstånd i ett mål som gäller våldtäkt mot barn. Underinstansens domslut står därmed fast. Målet har koppling till Munkedal.

Asiatiska vildhundar har fått valpar på Nordens Ark

Idag 06:00+ Nu har de asiatiska vildhundarna på Nordens Ark fått valpar. Fem veckor gamla och drygt två kilo tunga är de fyra valparna idag. Ännu håller de sig i lyan med mamma, men det dröjer inte länge innan de börjar gå på upptäcktsfärd.

Strejken är avblåst

Igår 16:46+ Idag har Kommunal accepterat medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona.

Gullmarsleden stängd natten till torsdag

Igår 16:00+ Natten mellan onsdag och torsdag, 17 till 18 april, kommer Gullmarsleden att vara avstängd på grund av ett reparationsarbete som måste utföras på en dykdalb i Skår.
Det meddelar Trafikverket.

Sverige har en fått en ny könstillhörighetslag

Igår 15:15+ Sverige har en ny könstillhörighetslag. Det stod klart idag efter riksdagens omröstning.
– Ett välkommet steg i rätt riktning för att stärka transpersoners rättigheter, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande RFSL.

Sportshopens rekonstruktion kan fortsätta

Igår 10:20+ Skatteverkets överklagan av Sportshopens rekonstruktion prövas inte i Högsta Domstolen. Därmed står Hovrättens tidigare beslut om rekonstruktion fast och kan fortsätta enligt plan.

Hyresrätter inget krav i avtal om markköp i Mariedal

Igår 09:00+ Nu har samhällsbyggnadsnämnden godkänt ett mark-anvisningsavtal som gäller ett område i Mariedal. Avsikten är att Göteborgs-företaget Home Property Value 2 AB ska få köpa ett markområde som idag är i kommunens ägo. Det finns inget krav på hyresrätter i markanvisningsavtalet.

Lysekilsbo riskerar näringsförbud

Igår 06:00+ En Lysekilsbo åtalas för bokföringsbrott vid Uddevalla tingsrätt. Mannen har varit formell företrädare för ett aktiebolag med säte i Stockholm och ansvarig för att bolagets bokföringsskyldighet fullgörs i enlighet med bokföringslagen.

Hedekasbo får ingen resning i HD

Igår 06:00 En Hedekasbo i 60-årsåldern beviljas inget prövningstillstånd i Högsta domstolen, vilket innebär att hovrättens dom om nio månaders fängelse för mannen står fast sedan han döms för misshandel och grovt olaga hot mot sina två söner

Mora utslaget – nu vill Måns Carlsson till SHL

tisdag+ Mora förlorade till slut den Allsvenska semifinal-serien mot Djurgården med 4–2 i matcher. Detta trots storspel från Måns Carlsson, som svarade för fyra mål och tre assist mot 08:orna.
Nu kommer 26-åringen att sätta sig ner med sin agent för att prata om nästa säsong.
– SHL är prio ett, säger Carlsson till Lysekilsposten.

Kommunisterna ute i kylan: ”beslut tas i en allt trängre krets”

tisdag+ På senaste kommunfullmäktigemötet röstades (K) bort från kommunala styrelser och nämnder.
– Att allt fler beslut behandlas och tas i en allt trängre krets är väldigt negativt, och säkert också en förklaring till varför det var angeläget att manövrera bort (K) från styrelser och nämnder, säger Yngve Berlin (K).

Vårkänslor när Lysekil laddar för festligheter

tisdag+ Det drar ihop sig till den årliga vårmarknaden i Lysekil och det ser ut att bli en riktigt festlig tillställning med massor av godsaker och underhållning för alla smaker.
På lördagen den 20:e samlas knallar, lekledare och andra utställare för att bjuda på en dag fylld av glädje och aktiviteter.

200 barn säljer Majblommor i kommunen

tisdag+ Majblommeförsäljningen har startat, något som för många är ett känt vårtecken. I Lysekil är det över 200 unga som är ute och säljer den violfärgade blomman.

Samlokalisering på Skaftö utreds vidare – Beslut om Bro skola senareläggs

tisdag+ Den fortsatta inriktningen att samlokalisera för- och grundskola på Skaftö och i Brodalen diskuterades under utbildningsnämndens senaste möte. Nämnden beslutade att i ett första steg ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att se över Skaftö skola.
– Vi tar ett beslut senare för Bro skola, säger Christina Gustavsson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

En resa runt jorden på skridskor

måndag+ I lördags bjöd Lysekils konst­kningsklubb på en resa runt jorden genom en fascinerande konståkningsshow.
Genom att använda olika filmkaraktärer förde de publiken på en spännande resa genom olika länder och kulturer.

Hyllande av lång och trogen tjänst

Pensioneringar och jubilarfirande

måndag+ G&M Envases Universales Sweden AB arrangerade ceremonier för att fira pensioneringar och hedra jubilarer som hade varit med i företaget i 25 och 40 år. I oktober 2023 gick Mats Nordgren i pension efter imponerande 49 år i tjänst, vilket placerade honom i toppen av listan, men flera anställda följde tätt därefter.

Stökig natt i Lysekil – flera personer greps

måndag+ Det blev en stökig lördagsnatt i Lysekil. Polisen fick in flera larm under kvällen. En person är misstänkt för grovtt brott mot knivlagen och olaga hot, en annan man är misstänkt för sexuellt ofredande och en tredje person är misstänkt för grov misshandel och skadegörelse efter ett lägenhetsbråk.

Förnybart för dieselmotorer viktig milstolpe för Preem

Egenproducerad HVO100 nu på svenska marknaden

måndag+ I höstas påbörjade drivmedelsproducenten Preem egen produktion i Göteborg av HVO100, Hydrerad Vegetabilisk Olja, ett förnybart drivmedel för dieselmotorer. Produktionen är en milstolpe för företaget då det gäller att kunna minska fossila klimatutsläpp och förbättra försörjningstryggheten i transportsektorn.
För första gången någonsin finns nu den egenproducerade HVO100 på den svenska marknaden.

Anke Samulowitz får Jämställdhetspriset

måndag+ Västra Götalandsregionens jämställdhetspris på 50 000 kronor delas sedan 2001 ut årligen till den medarbetare eller verksamhet som på ett framgångsrikt sätt arbetat med jämställdhet under året. Priset har sedan något år tillbaka år olika teman, i år har det varit ”våld i nära relationer” och ”psykisk ohälsa” och därmed delades två pris ut på vardera 25 000 kronor.