Nyheter
2012-08-23

Stena Baltica tackar för sig

Lämnar Lysekil i oktober för att gå i egen trafik

Den 21 augusti förra året smyckades Lysekils hamn med Stena Baltica, det 160 meter långa och 28 meter breda fartyget. Nu, ett drygt år senare, tyder det mesta på att Stena Baltica ska lämna Lysekil. Även om vd:n på Lysekils hamn, Tor Carlsen, slänger in en brasklapp.
– En sak är klart. När det gäller sjöfart och båtar kan man aldrig vara helt säker.


En kassako och sevärdhet försvinner från Lysekil i oktober. Stena Baltica ska först till varv för att sedan trafikera en av Stena Lines ordinarie färjelinjer.

Det var den 21 augusti förra året som Stena Baltica, det 160 meter långa och 28 meter breda fartyget, anlöpte Lysekils hamn. Många trodde att hon skulle försvinna ganska omgående.
Men det gick en vecka.
En månad.
Ett halvår.
Ett år.
Men nu ser alltså Lysekils relativt nya sevärdhet ut att vara på väg bort. Därmed försvinner också en kassako för Lysekils Hamn.
Bra affär för Lysekil
Tor Carlsen sticker inte under stol med att det har varit en bra affär för Lysekils kommun, även om han inte har velat gå ut med några summor.
– Det har det absolut varit positivt för oss. Både ekonomiskt och marknadsmässigt har det varit väldigt bra för kommunen. Alla uppmärksammar Stena Baltica när de åker in i Lysekil, har han sagt i en tidigare intervju.
Först till varv
Enligt Tor Carlsen är planen att Stena Baltica kommer att avgå från Lysekil i början av oktober. Först ska hon på varv för att sedan sättas in i Stena Lines egen trafik.
Rykten har fram och tillbaka placerat Stena Baltica på olika platser och det faktum att färjan varit ute och vänt ett par omgångar den senaste veckan har satt extra fart på dessa rykten.
”Inte såld”
– Stena Baltica är inte, som rykten påstår, såld. Att man varit ute och vänt handlar om säkerhetsrutiner som man måste följa. I det här fallet är det en test av livbåtarna på babords sida som man måste genomföra, avslutar Tor Carlsen.

Christian Lycke
0523-66 70 89
lycke@lysekilsposten.se

Webbfrågan


Senaste numret av LP
Köp och läs direkt i läsplattan/datorn!

Den elektroniska tidningen når du enkelt, dygnet runt, var du än befinner dig i världen.
Lösnummer: 20 kr. Prenumerera i 3, 6 eller 12 mån.
(Tyvärr kan vi i nuläget ej erbjuda pappersprenumeranter någon rabatt. )


LÄS VÅR NÄRINGSLIVSBILAGA FRÅN VÅREN 2014
PDF >>


LÄS GLICKOS BLOGG OM LYSEKIL


LÄS BOHUS-POSTEN >> 

 

 

 

Untitled Document
Lysekilsposten på Facebook!


 
NBLKK
Besök vår hemsida >>


Läs vår sommartidning! (PDF-fil)