Nyheter
2012-04-16

Tema hållbar häst

”Den ska må bra och hålla länge”

Hästens välbefinnande stod i fokus på Lysekils Ryttarförening i söndags då en inspirationsdag arrangerades i ridklubbens inomhushall.
– Vi har ett tema idag där vi koncentrerar oss på hållbar häst. Hästen ska hålla länge, den ska må bra, den ska få rätt foder och den ska ridas på rätt sätt, berättar Petra Forsyth.


Filippa Karlsson, 6 år från Frändefors får härridborgarmärket av Martina Kilberg ridskolechef på Lysekils Ryttarförening.

Inspirationsdag inför hästsäsongen 2012.
– Det här är en minimässa som arrangeras av företagen Optimia som drivs av Mia Söderberg, hon är ridcoach och hjälper hästägare att träna rätt. Sedan är det St. Hippolyt, ett företag med naturbaserat hästfoder som jag är återförsäljare av, förklarar Petra Forsyth.
Sitta rätt på hästen
En handfull utställare som alla jobbar med hästens välbefinnande fanns på plats. Det var både försäljare och de som jobbar mer med praktisk hästvård.
– Vi har bland annat en utställare som berättar om centrerad ridning för att du ska sitta rätt på hästen. Här finns en sadelutprovare som lär dig att välja och hitta rätt sadel, hästmassör, en eqiterapeut. Sedan har vi även en liten loppis och ett café, säger Petra.
Mia Söderberg var själv där för att presentera sitt företag och arbetet som ridcoach. Mia har 5 års utbildning inom ridsport och pedagogik samt 20 år i yrket inom häst- och ryttarutbildning.
– Coachning för mig är att ställa frågor så att den jag coachar hittar egna lösningar utifrån sina förutsättningar, berättar hon.
– Vi hoppas på många besökare här idag vi kommer att fortsätta och besöka fler klubbar om detta blir en succé och då utöka med fler utställare, förklarar Petra.
Matsmältningssystemet
Tillrest från Skåne var agronomen Annica Larsson, foderkonsult för St. Hippolyt. Två till tre gånger i veckan reser Annica runt och håller före­drag. För dagen var det om hästens matsmältningssystem.
Ridborgarmärket
Ryttarföreningen tillhandahöll med lokal, skötte kiosken och höll i ridningen för de som ville ta ridborgarmärket för dagen samt ponnyridning.
Ridborgarmärket arrangeras av Svenska Ridsportförbundet är indelad i fyra olika etapper och för varje etapp kan man vinna pris. Det gäller för klubben att kröna så många ridborgare som möjligt.
– Vi har inte varit med i de tidigare etapperna så vi satsar på den här.
Det här märket tar man varje år och på så vis sponsrar man klubben, det är som ett simborgarmärke.
– Sedan presenterar vi lite nya ”happenings” här idag, med bland annat sätt att nå ut till hästintresserade som inte vill träna regelbundet men som ändå vill rida. För dem har vi startat med klippkort, berättar Martina Kilberg ridskolechef på Lysekils Ryttarförening.
Hästmassage
En annan föredragshållare under dagen var Karin König, Hästhälsan Väst, från Väjern i Sotenäs.
– På Väjern har jag har en liten gård med några hästar och jag håller på med hästmassage och friskvårdsarbete. Jag håller dels lite kurser hemma men även borta i massage för husbehov. Jag åker även hem till hästägare som har problem med sina hästar. Sedan 2007 har jag haft det är vid sidan om då jag är redovisningskonsult, men försöker nu starta igång i lite större verksamhet, berättar König.
Karin hade ritat på en av klubbens hästar för att visa dess skelettuppbyggnad, hur de ser ut anatomiskt.
– På andra sidan har jag ritat upp några muskelgrupper. Det är bra att få förståelse hur hästarna fungerar, vart de kan få problem och hur man då kan hjälpa dem lite själv, förklarar Karin.
Många hästintresserad hade hittat till ryttarföreningen i söndags, detta trots att Trafikverket monterat ner klubbens hänvisningsskyltar.


Arrangörerna Mia Söderberg från Bovallstrand och Petra Forsyth, Brodalen hoppas på en fortsättning med fler mässor på andra klubbar och gärna då med ännu fler utställare.


Åskådare som lyssnar till agronomen Annica Larsson som för dagen föreläste om hästens matsmältningssystem.


Annica Larsson, foderkonsult för St. Hippolyt.

Gabriel Berndtsson

2014-09-29

Kalldusch för MBTK

Webbfrågan


Senaste numret av LP
Köp och läs direkt i läsplattan/datorn!

Den elektroniska tidningen når du enkelt, dygnet runt, var du än befinner dig i världen.
Lösnummer: 20 kr. Prenumerera i 3, 6 eller 12 mån.
(Tyvärr kan vi i nuläget ej erbjuda pappersprenumeranter någon rabatt. )


LÄS VÅR NÄRINGSLIVSBILAGA FRÅN VÅREN 2014
PDF >>


LÄS GLICKOS BLOGG OM LYSEKIL


LÄS BOHUS-POSTEN >> 

 

 

 

Untitled Document
Lysekilsposten på Facebook!


 
NBLKK
Besök vår hemsida >>


Läs vår sommartidning! (PDF-fil)