Vad hände 1908? Det är viktigt för oss, att känna till vår historia. Stenen restes av Stenhuggarteatern 1990. Foto: Bernt Ortner

Vad var det som hände vid Vinbräcka-strejken 1908?

2018-10-25 När man åker nedåt Härnäset, kan man inte undvika att, på höger sida, se en stor gul byggnad, Härnäsets Folkets Hus, som ett antal eldsjälar nu har gett en grundlig renovering. Något, som man kanske emellertid inte lägger märke till är, den minnessten, som rests utåt vägen på baksidan av huset.
”De kämpade för rätt, men möttes av våld. Vinbräckastrejken 1908” står det på inskriptionen.
Vad var då detta; vad hände 1908? Det är viktigt för oss, att känna till vår historia. Stenen restes av Stenhuggarteatern 1990.

Vill du också läsa tidningen? Gör så som allt fler och mejla namn, adress och telefonnummer samt hur länge du vill ha tidningen till prenumeration@lysekilsposten.se Du kan också beställa en prenumeration här. Det går dessutom att köpa digitala lösnummer på: https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm Du som prenumererar på papperstidningen (priset är 149 kronor/månaden) får den digitala tidningen på köpet. Du kan också välja att enbart prenumerera på e-tidningen (priset är 89 kronor/månaden). Ladda ner vår app ”Lysekilsposten” för iOS eller Android för att se bilder och kompletta artiklar, samt upptäcka alla finesser i appen.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv