Stark kärleksförklaring till ordet och böckernas värld

Bokens Dag firade 50 årsjubileum i Lysekil

2014-10-27 Det blev tvära kast mellan förtvivlan och glädje. Sex författare föredrog allt från idylliska berättelser till så nära den sista stunden i
livet man kan komma. Hur klarar man livet med vetskapen om att ha döden hängande över sig. Publiken fick vara med inifrån svensk kriminalhistoria av den grövsta kalibern, från planering till penningtvätt i ordets rätta betydelse.
Till sist var det Björn Rane­lid som likt en vulkan fullständigt sprutade ut Ordet. Det mäktigaste som någonsin funnits. Glöm aldrig det!

Viveca Lärn behöver ingen ingående presentation. Hon har skrivit älskade barnböcker och då förstås Håll huvudet kallt Eddie. Folkkära romaner, självklart Saltön som satt Lysekil med omnejd på kartan. I sin senaste bok fortsätter serien om Saltön genom Södra vägen till Saltön.

Bygger bro

Vivecka tar med sina karaktärer från Göteborgsromanerna över den bron hon bygger till Saltön och exploateringen stannar inte där. En av Saltökaraktärerna, Amelie tar jobb på öns nyuppförda spa-anläggning. Saltö-böckerna kom till under hennes tid i Lysekil och hon berättar att hon ofta gör besök hos Strandflickorna och i rum nummer 17. Det var ingen invit utan är hennes älsklingsrum.

Ett insider jobb

Anders Roslund och Stefan Thunberg berättade ett stycke kriminalhistoria som saknar motstycke. Anders bröder är grovt kriminella, han själv väljer att stå utanför. Men får följa mycket inifrån. Hur brott planeras, han går bland upphängda 500 hundra sedlar som tvättats från färg efter en bankkupp. Han lever i en kriminell värld utan att medverka. Han har nu valt att berätta historien,
insiderberättelsen Björndansen tillsammans med Stefan Thunberg.
Anders är manusförfattare till bland annat Jägarna 2, Hamilton, Wallander och Van Veeteren. Medförfattaren Stefan har varit nyhetschef på Aktuellt och det var han som startade Kulturnyheterna i SVT. Idag är han kriminalförfattare och har lämnat flera kriminalberättelser bakom sig med den prisbelönta författarduon Roslund & Hellström.

”Jag ska inte dö idag”

Pamela Andersson är chefredaktör för tidningen Topphälsa, hon sitter också i SVT:s sportpanel på måndagar.
Pamela 49 år har en hjärntumör som aldrig kommer att kunna opereras bort. För 2,5 år sedan ramlade hon ihop i ett joggingspår och har sedan dess kämpat för sitt. För 1,5 år sedan började hon ta cellgifter.
– I somras var jag som sämst, jag fick inte på mig
några skor, kunde knappt ha kläder på mig för smärtan i kroppen och huden. Det gjorde så fruktansvärt ont. Behåbanden skar ner i skuldrorna som knivar. När barnen kom springande, de är idag åtta och tio år, höll jag andan för att ta emot deras barnkramar. Jag visste att det skulle göra så frukt­ansvärt ont i min hud. Men jag vägrade säga det till dem för jag vill alltid kunna krama mina barn, berättar Pamela.
Pamela Andersson berättade om sin bok ”Jag ska inte dö idag”, en resa i cancerns värld, en resa med ett okänt slut.

”Med näbbar och klor”

Lena M. Lindén är lika med Nordens Ark. Lena berättade om boken ”Med näbbar och klor”. En personlig, humoristisk berättelse om fågelskådaren som var med och byggde upp Nordens Ark från grunden. Lena berättade med en fängslande inlevelse, och fick de minsta oansenliga djur att bli lika intressanta som den bengaliska tigern.

Showade

Björn Ranelid till sist, ja vad berättade han. På det så kallad ”ranelidska språket” raljerade han med ord. Fullständigt likt en vulkan sprutade orden ut. Han talade, visslade, sjöng och dansade. Det var underhållning och vad som skulle bli hans nästa drag, är frågan om han själv visste.
– Du missar väl inte mitt före­drag, du kommer aldrig att få vara med om något liknande. Du får bara en chans i livet, sade Ranelid till undertecknad.
Ranelid är en av Sveriges mest kända författare. Han är både älskad och hatad.
Ranelids senaste bok är ”Kärleken och de sista människorna på jorden”.
– Sverige har inte varit utsatt för krig sedan 1814. Om man då betänker att man kan kondensera tillstånden i
Palestina, Israel, Afghanistan, Iran, Irak och Kongo. Låter detta inträffa i Sverige, i huvudstaden. De flesta byggnader av dignitet ligger i ruiner. Jag låter ett av mina barnbarn Ryder Jackson vandra med mig, bo med mig i Maria bergets inre. De andra i familjen är borta. Jag låter Stockholm drabbas av denna extrema och ofattbara tragedi. Det är alltid barnen som bär smärtan och sorgen efter kriget. Ingen är rik, ingen är fattig, Alla är fattiga och alla är tiggare, berättar Björn Ranelid.

Så startade Bokens Dag

Terje Fredh är föreläsaren som alltid bjuder på sig själv och delar med sig av ett stycke Bohuslänsk historia. Det gjorde han även denna kväll och inte var det första gången han före­läste på Boken Dag heller.
– Bokens Dag har sina
rötter i biblioteks-och bokhandeln men redan under andra världskriget ordnades en bokens kväll i Lysekil. Platsen var bibliotekets lokaler i Fast Vänskap, Skottegränd. Lärarna
Harald Carlsson och Bertil Nilsson höll i kvällen.
Idén till Bokens Dag knäcktes av bokhandlare Alf Wallin och bibliotekschefen Uno Börjes­son som hade läst om den i Göteborgsposten. När Alf drog sig tillbaka övertogs hans arbete av sonen Nils, berättade Terje.
Det var en lång kväll, en fullspäckad och lärorik. Med allt från gråten i halsen till fascination, spänning och glada scener som utspelade sig på Saltön, där både Lysekils karaktärer och platser finns med.
Hasse Ekbrand, var lyrisk.
– Det här var höjdpunkten på dessa femtio år med Bokens Dag i Lysekil. Det starkaste hittills, med ett startfält av högsta klass. Aldrig har vi haft något så mäktigt. För att inte tala om Ranelid, han är inte bara författare, han är en skådespelare av högsta mått. Jag är bara ledsen för dem som inte fick vara med om den här kvällen. Något liknande får vi inte se förrän om femtio år igen, på
100- årsjubileumet, säger Hasse avslutningsvis.
Arrangörer var ABF, Akademibokhandeln, Lysekils kommun, Författarcentrum och Studieförbundet Vuxenskolan. Det hela invigdes av kommunalrådet Mats Karlsson.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv