Hanna Öberg tilldelades bragdmedaljen under tisdagen. för sitt OS-guld i PyeongChang och valet förvånar knappast den stora allmänheten. Arkivbild: Gabriel Berndtsson

Signerat Bennemyr

Bragdguldet till Hanna Öberg

2018-12-08 Bragdguldet går alltså till Hanna Öberg.
Det är ett val som knappast kan förvåna någon?
Som vanligt när det kommer till utdelningen av bragdguldet nu för tiden.

2015 stod det svenska U21-landslaget för århundradets knall när de vann EM-guld, fick de bragdguldet? Svaret är nej…
Sarah Sjöström vann det trots att hon var stor favorit i varenda lopp hon ställde upp i, men det var knappast någon som blev förvånad när juryn utsåg Sarah Sjöström till bragdmedaljör det året.
Hon vann på nytt två år senare, förra året alltså. Återigen som stor favorit i varenda lopp hon ställde upp i.
I år gick det till skidskytten Hanna Öberg för hennes OS-Guld i PyeongChang i februari.
Med motiveringen: För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision…

Att Öberg vann bragdguldet är för mig inte speciellt förvånande, samtidigt så kan jag köpa att hon vann det i år. 2018 var ett fantastiskt idrottsår på många sätt, och det borde funnits gott om kandidater till att vinna. Jag vet att herrlandslaget i fotboll var nominerade, och jag måste erkänna att jag är väldigt glad över att de inte vann.
För att Sverige tog sig till kvartsfinal i VM är riktigt bra, absolut, men det är ingen bragd. Hade de vunnit VM-guld, ja då hade det inte varit något snack, då SKA de vinna bragdguldet, nu kom de ”bara” till kvartsfinal.
Den jag personligen tycker borde vunnit är stavhopparen Armand Duplantis, för sitt EM-guld i somras när han hoppade helt magiska sex meter och fem centimeter.
TVÅ stycken personer har hoppat högre, någonsin, och det är stavhoppslegendaren, Sergej Bubka som hoppat 6,14 utomhus och 6,15 inomhus.
Och sen är det fransmannen Renaud Lavillenie som hoppat 6 meter och 16 centimeter utomhus.
Armand Duplantis har gått från klarhet till klarhet och är 19 år ung, och hoppade alltså över sex meter i augusti. Det borde i mina ögon premierats med en bragdmedalj men samtidigt så har han framtiden för sig och jag blir inte förvånad om Duplantis hoppar över sex och sexton inom de närmsta åren och då slår världsrekordet.
Men summa summarum, jag förstår juryn, jag anser att det var ett okej val men jag håller inte med dem i vem de valde den här gången, heller…

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv