En blandad hockeykompott blev det denna krönika. Arkivbild: Gabriel Berndtsson

Signerat Bennemyr

En blandad hockeykompott

2018-11-24 Arbetsveckan närmar sig sitt slut för många svenska arbetare och arbetsgivare, som journalist har man inte riktigt den ”lyxen” som vissa andra.
Vi journalister jobbar dagtid, kvällstid, vardag och helg. För oss finns det inte röda dagar, lite som mitt tidigare jobb inom vården.

Men den här krönikan ska naturligtvis inte handla om att arbetsveckan snart är slut.
Istället blir det en krönika om saker jag snappat upp under veckan som fångat mitt intresse. Med risk för att det kan bli en aning spretigt, men jag hoppas att ni hänger med ändå.
För en vecka sedan hade jag en krönika om att huvudskadorna inom ishockeyn ständigt ökar, den spreds inte som en löpeld, men den spreds ändå på sociala medier.
Under dagen ramlade jag över ett reportage från radiosporten där de diskuterade just huvudskador inom ishockeyn. Mycket bra att de väljer att belysa ämnet och framför allt att det tas upp av radiosporten som en tredjedel av befolkningen lyssnar på.
I reportaget berättades att ett företag i Lund har tagit fram en ny typ av hjälm, den ska en spelare som fått en smäll mot huvudet ta på sig direkt efter smällen för att kyla ned hjärnan med några procent. Då minskar blödningen i hjärnan och konsekvenserna kan förhoppningsvis minska och därmed även göra att fler spelare kan komma tillbaka till ishockeyn istället för att tvingas lägga av.
Erik Andersson som intervjuas i reportaget berättar att han brukar beskriva sin yrsel på ungefär samma sätt som någon känner sig efter att ha druckit något glas vin. Han berättar även att han fått fem eller sex riktiga hjärnskakningar men han räknar med att han fått 30-40 smällar mot huvudet under karriären och han har fortfarande symptom. Han har yrsel och huvudvärk, över ett år efter att han lagt skridskorna på hyllan.
Polar Cap heter det nya projektet och Erik Andersson hoppas att han kan vara en ambassadör till företaget. Åtta lag i Sveriges högsta liga, SHL har skaffat den nya hjälmen vilket är en bra början men visst borde väl alla klubbar i hela hockeysverige ha minst en sådan ”hjälm” om det fungerar? Tänk om klubbarna kan få behålla sina spelare tack vare att de har en Polar Cap och spelarnas karriärer kan pågå ett tag till. Men framför allt, och klart viktigare, spelarna som drabbas kanske kan slippa leva ett odrägligt liv med konstant huvudvärk och yrsel som följd av smällarna.

Nu byter vi ämne, till viss del

SHL – Hockeymördare är en känd ramsa på läktarna i hockeysverige. Fansen på läktarna har skanderat den allt flitigare genom åren till följd av att många klubbar som befinner sig i SHL vill gå mot en mer stängd liga. Utan någon chans att trilla ur den högsta ligan. Som det är på andra sidan Atlanten, alltså. För i NHL och övriga serier där borta, är det ett visst antal lag som aldrig kan åka ur, enda chansen att försvinna från exempelvis NHL är att laget blir sålt till en annan stad.
Det finns det gott om exempel på, Hartford Whalers blev Carolina Hurricanes, Winnipeg Jets blev Phoenix Coyotes, som sedan blev Arizona Coyotes, Atlanta Thrashers blev Winnipeg Jets som alltså kom tillbaka. Quebec Nordiques blev Colorado Avalanche. Ja ni förstår vad jag är ute efter.
För något år sedan skrev SHL ett nytt tv-avtal som kommer ge klubbarna i den högsta ligan runt 45 miljoner kronor per år, från och med den här säsongen. Klubbarna i allsvenskan, alltså serien under, får 2,3 miljoner kronor per klubb.
Rätt stor skillnad mellan de olika ligorna. Jag förstår också att klubbarna i den högsta ligan ska ha mest pengar eftersom de exponeras betydligt mer. Samtidigt så ökar klyftan mellan lagen i SHL och lagen i Allsvenskan tack vare pengadifferensen.
Samtidigt så har Ola Lundberg, även kallad ensamutredaren, tagit fram ett förslag på hur framtidens seriesystem ska se ut. Detta kommer att presenteras under fredagen för att sedan gå ut på remiss till klubbarna i de högsta serierna, jag hoppas dock att även hockeytvåan och hockeytrean kommer att finnas med i hans utredning, även om jag starkt betvivlar det.
Hans förslag är naturligtvis inget som är skrivet i sten oavsett vad som står i förslaget, alla klubbarna ska få titta igenom det och sedan är tanken att det ska bestämmas på förbundsstämman i juni om det blir så som Ola Lundberg kommit fram till.
Något som diskuterats flitigt den senaste månaden kring hans utredning är huruvida det ska vara möjligt med direkt upp och nedflyttning för lag till SHL/Hockeyallsvenskan.
Ett förslag jag hört är att det lag som vinner Hockeyallsvenskan går direkt upp i SHL säsongen efter och det lag som slutar sist i SHL trillar ur.
Det kommer antagligen de klubbarna som spelar i SHL inte att godkänna eftersom det betyder att de kan ramla ur den högsta ligan och förlora väldigt mycket pengar i tv-avtalet. Att gå från 45 miljoner in till drygt två miljoner är en utopi. Därför har jag svårt att tro att klubbarna skulle köpa det förslaget. Men jag hoppas ändå att det finns med som ett förslag och jag hoppas att det bara krävs en viss procent för att det ska klubbas igenom.
Då kan klubbarna i Allsvenskan fortsätta drömma om att ha möjligheten att kliva upp det absoluta finrummet.
Det har även diskuterats om att ändra antal lag i de olika serierna. Något jag hörde häromdagen var att minska lagen i såväl SHL som Hockeyallsvenskan till 12 lag istället för nuvarande 14. Alltså går två lag från SHL ned i Hockeyallsvenskan och två lag från Allsvenskan ramlar ned i Hockeyettan.
Under fredagen kommer förslaget, återstår att se vad han kommit fram till och hur det kommer att se ut.

William Nylander

En annan het potatis är William Nylanders vara eller inte vara i Toronto Maple Leafs den här säsongen.
Nylanders rookie-kontrakt gick ut efter förra säsongen och Toronto äger hans rättigheter fram till 2027, men klubben och Nylander har fortfarande inte kommit överens om något nytt kontrakt.
Det har sagts att William Nylander är ute efter ett kontrakt värt runt 72 miljoner kronor per säsong, men det är inte Toronto beredda att betala då de har två andra storstjärnor som ska ha nya kontrakt efter den här säsongen. Två spelare som de absolut inte vill bli av med, Auston Matthews och Mitch Marner.
Matthews spås en lysande framtid och han kommer garanterat få ett monsterkontrakt på runt tio-tolv miljoner dollar, kanske till och med 14 miljoner dollar per säsong.
Tar man då i beräkning att Marner får ett kontrakt på kanske 8-10 miljoner dollar per säsong så blir det inte mycket över till Nylander då klubbarna i NHL har ett lönetak som de inte får överstiga.
Toronto och William Nylander har fram till den sista november på sig att komma överens om ett kontrakt. Annars får Nylander inte spela i världens bästa liga den här säsongen.
Visst han kan åka till Ryssland och spela KHL eller spela i någon annan liga i Världen, men jag har svårt att tro att han skulle vilja spela någon annanstans än i NHL. Det är trots allt den överlägset bästa ligan i världen och där de bästa spelarna befinner sig.
Det sägs att Carolina Hurricanes skulle vara intresserade av att värva Nylander från Toronto och ska vara villiga att betala vad han begär i lön. Men frågan är om Nylander överhuvudtaget är intresserad av att spela för Carolina.
En stad med betydligt mindre intresse för hockey och med betydligt sämre publiksiffror än i Toronto.
Nej ska det bli något spel den här säsongen i NHL så lär det bli i Toronto och då vill det nog till att Nylander antingen sänker sina krav, alternativt skriver ett kortare kontrakt värt några miljoner mindre för att sedan kunna spela till sig ett gigantiskt kontrakt nästa gång det är dags för förhandlingar.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv