Huvudskador inom ishockeyn blir allt vanligare, tyvärr. Något allvarligt måste göras för att vi ska bli av med de onödiga och vårdslösa tacklingar som delas ut. För inte kan vi väl vilja att spelare ska behöva lägga av alldeles för tidigt? Foto: Johan Nykvist.

Signerat Bennemyr

2018-11-17 Som ni alla vet ligger ishockey mig varmt om hjärtat och något som gör mig allvarligt orolig är alla dessa huvudskador som dyker upp i var och varannan dag i de olika serierna.

På alla nivåer drabbas lag av skador, det är en del av sporten sägs det, och visst, så kan det kanske vara. Men det är väl en sak om det är en skada som drabbar en mindre vital kroppsdel än hjärnan.
Bara under den här säsongen har en hel drös spelare i framför allt Hockeyettan valt att lägga skridskorna på hyllan på grund av för många smällar mot huvudet.
För en kille i Halmstad räckte det med en hjärnskakning, sedan var karriären över för hans del, 23 år gammal.
Men han är långt ifrån ensam om att behöva lägga av på grund av hjärnskakning.
Går det för fort?
Det är en sport som går otroligt fort och farten ökar för varje säsong som går, därför är det kanske inte så konstigt att det smäller mer och hårdare?
Jag var och såg på derbymatchen mellan Skövde och Mariestad för någon vecka sedan, där var det ytterligare en mindre genomtänkt tackling som delades ut och Mariestadsspelaren, som för övrigt gjorde sin första match för säsongen och har en historik med hjärnskakningsproblem, sitter fortfarande vid sidan av isen efter de problem han fick av den tacklingen.
Nej det var inte den värsta tacklingen jag sett den här säsongen, långt ifrån tyvärr. Den såg snarare mer onödig ut och det såg ut som den tog i bröstkorgen. Problemet var att Mariestadspelaren slog huvudet i isen när han landade.
Skövdes spelare fick fyra matchers avstängning för tilltaget, alldeles för snålt bedömt enligt min mening, men nu har disciplinnämnden sagt att de inte ska utgå från hur allvarlig skadan blir på den som får tacklingen.
Hårdare straff borde delas ut till de som skadar
Men det kanske är precis det som måste göras för att vi ska få bort de här riktiga ”idiottacklingarna” från sporten som jag och många med mig älskar.
Jag hoppas att hockeyförbundet, klubbarna runt om i landet, domare och spelare faktiskt vill lösa problemet med att få bort de här tacklingarna och väljer att ta tag i problemet innan det är för sent.
Vi vill inte att spelare som är i stort sett i början av sina karriärer ska behöva hänga upp sina skridskor i förtid bara för att de fått en vårdslös och ful tackling.
Åtminstone vill inte jag det och jag hoppas från botten av mitt hjärta att det händer något.
Respekten som fanns mellan spelare förr i tiden måste tillbaka till sporten, annars riskerar vi att tappa flera talangfulla spelare och till slut kanske det till och med går så långt att föräldrar väljer att inte låta sina barn spela ishockey för att de är rädda för att den de älskar mest ska drabbas av flera hjärnskakningar.
Vill det sig illa kan trots allt skadorna bli så omfattande att personen som drabbats av dem få men för livet och kanske inte kan ha ett vanligt jobb efter den aktiva karriären.
Det vill vi naturligtvis inte, därför måste någonting drastiskt göras.
Vi vill alla att det ska vara roligt att gå på hockey, vi vill att det ska vara underhållande och naturligtvis vill vi ha tacklingar, men vi vill ha schyssta tacklingar!
Varje säsong hör vi om spelare som tvingas lägga av, Sanny Lindström, Kenny Jönsson, Eric Lindros bara för att nämna några mer ”kända namn” har alla tvingats lägga av på grund av hjärnskakningsproblematik.
SM-Guld till AIK är vackert
För att nämna något roligare så kan väl ingen ha missat vilka som är bäst i Sverige när det kommer till fotboll?
Ibland är det extra skönt att vara ”Gnagare” och hålla på AIK.
Den här säsongen är ett sådant exempel, en förlust på hela säsongen, går vi tillbaka så kan vi konstatera att AIK var obesegrade i 32 raka matcher innan de förlorade den enda matchen de förlorat den här säsongen.
Att det dessutom är Bengtsforssonen Robin Jansson som nickar in guldmålet är en saga i sig, men det kan vi ta en annan gång. Samtidigt som AIK avgjorde guldstriden på Guldfågeln Arena i Kalmar stod jag och pratade med en tidigare SM-guld vinnare, nämligen Thomas Ravelli, något ni kunde läsa om i onsdagens upplaga av LP.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv