Stephan visar fynd som han gjort på inre delen av Härnäset, bearbetad flinta från Hensbacka-kulturen; tångespets och ensidig plattformskärna. En plattformskärna är egentligen en kasserad restprodukt. Kärnan uppkommer genom att man börjar med att preparera flintstycken på ett speciellt sätt för att tillverka flintspån, vilka används för att tillverka olika redskap, exempelvis spetsar, knivar, skrapor m.m. Foto: Privat

Pilspetsar av flinta kastar ljus över bohuslänsk jägarstenålder

Arkeolog Stephan Larssons fynd publiceras i amerikansk tidskrift

2018-09-16 – De allra tidigaste människorna som besökte nuvarande Bohuslän kom hit för att det fanns en unik näringsrik miljö med oerhört gott om föda.
Det säger arkeolog Stephan Larsson, Lyse, som tillsammans med en kollega nyligen publicerat en artikel i en amerikansk tidskrift om förhållandena i Bohuslän under äldre stenålder.
– Det handlar om jägare och samlare som sökte sig hit för runt 12 000 år sedan. Vi har hittat omkring 200 säkra boplatser från den så kallade Hensbacka-kulturen på Stångenäset och Sotenäset, berättar han.

Hela texten kan du läsa i papperstidningen eller e-tidningen. Du som prenumererar på papperstidningen (priset är 161 kronor/månaden) får dessutom den digitala tidningen på köpet. Du kan också välja att enbart prenumerera på e-tidningen (priset är 89 kronor/månaden). Ladda ner vår app ”Lysekilsposten” för iOS eller Android för att se bilder och kompletta artiklar. Vill du också ha tidningen? Gör så som allt fler och mejla namn, adress och telefonnummer samt hur länge du vill ha tidningen till prenumeration@lysekilsposten.se Du kan också beställa en prenumeration här. Det går dessutom att köpa digitala lösnummer på: https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv