Carl-Göran Strutz, Åsa Karlsson, Jan-OIof Johansson, Tommy Johansson och Conny Jidetoft.

Orienteringseliten till Lysekil och Munkedal

Fartfyllda tävlingar utlovas: ”Behöver inte sitta på en åker i sex timmar och vänta på en svettig gubbe”

2015-03-04 På nationaldagen blir det mer liv än vanligt i Lysekil.
De lediga lysekilsborna kommer att trängas med världseliten i orientering när World Cup intar staden för tävling.
Dagen efter är det Munkedals tur.

World Cup är en tävling för världseliten inom orientering. Tävlingen består av fyra deltävlingar varje år och en av dessa kommer hållas i Norge och Sverige. Den 3 juni startar man med långdistans i Halden innan man så småningom tar sig ner till Lysekil den 6 juni och Munkedal dagen efter.

Deltävlingen i Norge och Bohuslän kallas även ”för-VM” då orienterings-VM kommer gå i Strömstad och Tanum 2016.

Publiktävlingar

I Lysekil och Munkedal kan även den som inte tillhör världseliten vara med och orientera. På förmiddagarna innan WC-tävlingarna kommer det arrangeras publiktävlingar. Dessa tävlingar avgörs dock inte på samma sträckning som huvudtävlingen.

– I Lysekil kommer publiktävlingen att hållas på och omkring Slätten. Det är framförallt för att locka publik som själva orienterar. Vi orienterare åker sällan på tävling om vi inte själva ska vara med och springa, säger Conny Jidetoft från Stångenäs AIS, som är föreningen som håller i trådarna för Lysekilstävlingen.

I Lysekil är det sprint som löparna kommer orientera. Det innebär stadsmiljö, hög fart, en löptid på mellan 12 och 15 minuter och sekundstrid om placeringarna.

– Fokus ligger på hög fart och snabba beslut. Det är inte svårt att hitta kontrollerna, det svåra är att välja snabbaste vägen, säger Tommy Johansson från SAIS.

Sprint och medeldistans

Sprint är därmed lite mer publikvänligt än den klassiska skogsorienteringen.

– Man behöver inte sitta på en åker i sex timmar och vänta på en svettig gubbe, säger Carl-Göran Strutz, tävlingsledare.

I Munkedal är det medeldistans som gäller. Det innebär fortsatt hög fart, svåra orienteringsproblem i skogsmiljö, många sätt att ta sig till nästa kontroll och vinnartider på 30-35 minuter.

Man räknar med att 250 elitorienterare kommer vara på plats under de två dagarna. Lägg därtill cirka 100 ledare och publik och det är lätt att förstå att både Lysekils och Munkedals kommun är positivt inställda till arrangemanget.

– Det är den här typen av arrangemang som sätter oss på kartan, säger Åsa Karlsson, kommunalråd i Munkedal.

Torgny Jansson, enhetschef på fritid i Lysekils kommun, fortsätter:

– Det är värt mycket med all information om kommunerna som går ut till alla deltagande länder, avslutar han.

Publicerad:
Annons
Nyhetsarkiv