Susanne Eriksson, Göteborgs universitet och Asbjørn Drengstig är initiativtagare för ELCE-nätverket. Experimentet är ett brett europeiskt samarbete med hummerforskare och odlare från Sverige, Norge, Danmark, Island och Storbritannien.

Odlad hummer lockar forskare till Kristineberg

”Fördelen är att vi får kompetensen samlad”

2016-03-23 På Sven Lovén Centrum för marina vetenskaper – Kristineberg har 20 deltagare, hummerforskare och odlare från Sverige, Norge, Danmark, Island och Storbritannien sammanstrålat. De ingår i nätverket ELCE – European Lobster Centre of Excellence och med gemensamma krafter och utbyte av kunskaper satsar teamet på ett rejält kunskapslyft för hummerodlingen.

Projektet är nu inne på sin tredje vecka där tiotusentals små hummerlarver går igenom olika utvecklingsstadier under första veckorna av sitt liv. Det är denna tidiga utveckling som är extra känslig, och det är därför forskarna vill studera den närmare, berättar docent Susanne Eriksson, Göteborgs universitet och Asbjørn Drengstig, som är initiativtagare för ELCE-nätverket.

Experimentet är ett brett europeiskt samarbete med hummerforskare och odlare från Sverige, Norge, Danmark, Island och Storbritannien.

Deltagarna har lite olika inriktningar. Exempelvis så jobbar de i Storbritannien och Norge för att kunna stödutsätta hummer, alltså sätta ut till vilda populationer.

– I Sverige vill vi inte göra det, utan havs-och vattenmyndigheten vill förvalta det…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv