Med fem minuter kvar av den första halvleken, mellan FC Diaspora och Stångenäs AIS, uppstod ett bråk vid sidan av planen. Spelarna försökte då att ­lugna ner situationen men blev själva indragna i det. Flera sparkar och slag delades ut. Domaren valde att avbryta matchen efter händelsen. Foto: Pixabay

Match avbruten efter bråk

2018-04-22 Söndagskvällens möte mellan FC Diaspora och Stångenäs AIS, i division 5, fick avbrytas sedan ett stort slagsmål utbrutit.

Stångenäs hade tidigt tagit ledning i matchen när de mötte FC Diaspora på Rimnersvallen, Uddevalla, på söndagskvällen. Det var den unge Hampus Jarl som tryckte in bollen i mål ­efter bara minuten spelad. Ju längre matchen gick desto jämnare blev det. Hemmalaget ­hade flera farliga lägen och var ­nära att kvittera. När det återstod några minuter kvar av den första halvleken fick Diaspora en frispark nära mål. Då uppstod det diskussioner, som till slut urartade mellan fotbollssupportrarna. Stångenäs tränare Ramadan Velic, som också var spelare för kvällen, berättar om sin version av ­händelsen.
– Det börjar från läktarhåll och spelare blir indragna när de försöker lugna ner det. Även jag själv dras in och får bland annat ta emot ett 30-tal slag och sparkar. Inte från spelare utan från personer som står vid ­sidan av planen. Matchen blåstes av direkt och polis tillkallades till platsen, säger han.

Ingen allvarligt skadad
Han berättar samtidigt att ­ingen av hans spelare har ­blivit allvarligt skadad. Han själv har fått lindriga skador men har ­inte behövt söka vård när Lysekilsposten pratar med honom på söndagskvällen. På måndagseftermiddagen har han dock åkt till NÄL och mår under omständigheterna bra.
– Det är en väldigt konstig och märklig situation. Jag har aldrig varit med om det här ­tidigare. Men detta är något som vi från Stångenässida helt tar avstånd ifrån. Sådant här får helt enkelt inte hända.
Jeton Kransniqi är spelande tränare för FC Diaspora. Han var själv med i matchen och hans uppfattning av situationen är att det blir hetsigt och ­diskussioner uppstår efter att de fått en frispark nära mål.
– Då händer det som inte får hända. Det blir verbalt vid sidan av planen och en bortasupporter skallar då en hemmasupporter. Det blir ­tumult och vi springer dit och försöker lugna ner situationen, vilket vi till slut lyckas med. Domaren avbryter matchen och vi samlas lagvis. Efteråt tar spelarna varandra i hand och det var inte några arga miner när vi gick av planen, säger han.

Har ni tänkt på vad det kan bli för konsekvenser efter detta?
– Nej det har vi inte. Men vi får ta det då om det kommer, säger han.

Maria Niklasson Bergsten, som varit ordförande i Bohusläns Fotbollförbunds tävlingskommitté i 22 år, har aldrig varit med om en liknande händelse tidigare.
– Det är jättetråkigt att något sådant här får hända. Jag fick information om händelsen på söndagskvällen och har pratat med ytterligare en ledamot därefter under kvällen. Domaren och hans kollegor kommer att få support under dagen (läs måndag) och just nu inväntar vi rapporten. Därefter kommer vi att diskutera ärendet och sedan ta ett beslut om hur vi går vidare med matchen.

Vilka beslut som kommer att tas, om matchen kommer spelas om och i sådana fall inför tomma läktare, kan Maria Niklasson Bergsten inte svara på. Det kan bli en fråga om straffavgift eller böter. Föreningen kan också tvingas spela en eller flera matcher på annan arena. Maria Niklasson Bergsten kan inte heller svara på hur lång tid som ärendet kommer att ta.

Hela texten kan du läsa i papperstidningen eller e-tidningen. Du som prenumererar på papperstidningen (priset är 161 kronor/månaden) får dessutom den digitala tidningen på köpet. Du kan också välja att enbart prenumerera på e-tidningen (priset är 89 kronor/månaden). Ladda ner vår app ”Lysekilsposten” för iOS eller Android för att se bilder och kompletta artiklar.
Vill du också ha tidningen? Gör så som allt fler och mejla namn, adress och telefonnummer samt hur länge du vill ha tidningen till prenumeration@lysekilsposten.se Du kan också beställa en prenumeration här. Det går dessutom att köpa digitala lösnummer på: https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv