Konsum förlorar stora pengar varje år – på snatteri och stöld

Butikschef efterlyser civilkurage: ”Många ser men låtsas som att de inte gör det – de väljer att titta bort”

2014-10-29 Chefsåklagaren Daniel Edsbagge belyste nyligen vikten av att människor vågar vittna, som en viktig del för ett fungerande rättssamhälle.
Lisa Lindeberg, butikschef på Coop Konsum i centrala Lysekil, förklarar här hur mycket pengar butiken förlorar på snatterier och stölder under ett år.
Hon efterlyser ett större civilkurage bland människor.
När folk ser hur någon stjäl eller snattar, vill hon att man säger ifrån.

Daniel Edsbagge är chefsåklagare i Uddevalla. När Lysekilsposten häromdagen intervjuade honom angående rättsväsendet i Sverige, belyste han bland annat vikten av att våga vittna. Dels för att utredningar ska kunna drivas vidare, men också för att rättsapparaten ska fungera.
Intervjun kom till som en konsekvens av oroligheter i Lysekil, främst gällande våldsbrott, narkotikabrott och skadegörelser. Men. Ett annat brott där vittnesmål efter iakttagelser är av stor vikt, det är vid stölder och snatterier i butiker.
Lisa Lindeberg, butikschef på Coop Konsum i centrala Lysekil, får här ge sin bild av hur det står till med civilkuraget i samhället.

Vilken kategori människor är det som snattar och stjäl?
– Det är alla, verkligen alla möjliga, det finns ingen särskild kategori människor som jag kan peka ut.
Vad man däremot märker är att åldern på snattaren bestämmer typen av varan. Generaliserar man så är det den unga som stjäl godis, medan den äldre plockar på sig mat och hushållsartiklar.

Uppskattningsvis, hur mycket förlorar ni i pengar på allt som snattas?
– Det är väldigt svårt att svara på då vi har siffror på svinn, inte snatterier för sig. Dock kan jag säga att det handlar om ett par hundra tusen kronor om året.

Vad skulle du säga att kostnaden årligen blir för er om du lägger på åtgärder som kontrakt med vaktbolag, merjobb för er, samt annat som krävs?
– Återigen, väldigt svårt att svara på, men man får lägga på ytterligare ett par hundra tusen ungefär.

Har ni bra koll på personerna som snattar i butiken?
– Vi har bra koll på många, men man blir faktiskt ofta förvånad, det är hela tiden nya som vi kommer på.

Tror du det är många som ser snatterier i butiken, som inte gör något, utan istället väljer att titta bort?
– Ja, absolut, så är det.

Vad säger du om människors civilkurage i dagens samhälle?
– Tyvärr så är det inte bra, inte alls som man kan önska. Många ser men låtsas som att de inte gör det, de väljer att titta bort istället. Därför blir man extra glad när folk väl säger till, tipsar, eller agerar och konfronterar de som snattar, förklarar Lisa.

Hur många tar du/ni på bar gärning?
– Några få per månad. De flesta tar vi i efterhand, när vi har upptäckt det på övervakningskameran och anmält det till polisen.

Ringer ni polisen och anmäler samtliga snatterier?
– Ja, det gör vi. Vi har nolltolerans mot snatterier.

Hur upplever du polisens bemötande vid kontakt med dem?
– Det är ett bra bemötande, men, tyvärr så tar det ofta lång tid innan de kan komma hit.

När personer grips, dröjer det då länge innan ni ser dessa i butiken igen?
– Både och. Vi har portat många personer och de flesta respekterar det. Många skäms och kommer inte tillbaka av den anledningen. Men vissa ser man snart här igen, de som ignorerar portning och det mesta som har med lagar och regler att göra.

Vad säger du om rättsväsendet, är påföljderna för snatteri för klena?
– Ja, det tycker jag. Först och främst är det väldigt få som döms, som får något straff. Jag upplever att det är alldeles för svårt att bevisa brott idag, även om bilder enligt mig visar tydligt vad som hänt och vem som har snattat.

Om du får önska fritt, vad vill du se för bättringar för att skapa bättre förutsättningar, för att motverka problematiken?
– Dels ett bättre civilkurade, som vi varit inne på, det skulle såklart hjälpa till mycket. Men också bättre polisnärvaro och att det blev enklare att lagföra de som begår brott, samt mer kännbara straff som påföljd, avslutar Lisa Lindeberg.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv