Badhusberget drabbades av fyra anlagda bränder på kort tid på lördagskvällen. Det var reklamblad och mattor som antändes i trappuppgångarna. Bränderna släcktes snabbt och ingen människa skadades. Polisen har tagit över efter räddningstjänsten och arbetar vidare med fallet.

Fyra anlagda bränder på Badhusberget

2018-02-11 Badhusberget drabbades av fyra anlagda bränder på kort tid på lördagskvällen.
Det var reklamblad och mattor som antändes i trappuppgångarna, samt i en hiss. Ingen människa skadades dock.
– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och har överlämnat ärendet till polisen, säger Mikael Gard, insatsledare på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Det första larmet kom 20.45 och räddningstjänsten var snabbt på plats.
– Det var en mindre brand på 3B som vi kunde släcka snabbt, berättar Mikael Gard.
– Samtidigt som vi stod där och vädrade ut röken kom det folk som berättade att det även hade anlagts en brand i trappuppgången på 15C, så vi åkte dit, men den branden hade självslocknat.
Efter en stund kom det larm om liknande bränder i trappuppgångarna på 5C och 6C,

Vad var det som hade antänts?
– Det var mest högar med direktreklam. I ett fall även en matta, svarar Mikael Gard.
När klockan var 21.15 kom polisen till platsen med en patrull, som pratade med boendde och representanter från hyresvärden LysekilsBostäder.
Inga personer kunde dock gripas, utan det polisiära arbetet går vidare.
– Det är en utmaning att hantera det här, att förhindra att det händer igen, säger Mikael Gard.

Möte hölls på söndagen
Under söndagen hölls ett möte, med kommunens säkerhetssamordnare Joakim Hagetoft, räddningstjänsten, polisen och LysekilsBostäder för att diskutera vilka åtgärder som ska vidtas för att öka tryggheten för de boende på Badhusberget.
LysekilsBostäder höll öppet i sina verksamhetslokaler för de boende på för att folk skulle komma in och prata och få information. De boende kom även med idéer och förslag på hur säkerheten ska kunna ökas för de boende under kvällstid. Bland annat kan det handla om att låsa entrédörrarna klockan 20.00 i stället för 22.00, vilket är fallet i dag. Det kan även bli fler timmar på dygnet som väktare bevakar området. Sedan en tid tillbaka har även Grannsamverkan kommit igång bland de boende på en av gårdarna.
För två år sedan var det en lång rad anlagda bränder i det aktuella bostadsområdet. Då var det framför allt bilar som utsattes och totalförstördes.
– Helgens incidenter är oerhört allvarliga. Det är folk som bor och sover och lever i husen, säger Mikael Gard.
Polisens rubricering efter lördagens anlagda bränder är skadegörelse genom brand och inte mordbrand, vilket brukar vara fallet vid anlagda bränder i hus. Orsaken var att det var små pappershögar och att det inte fanns någon spridningsrisk, samt att ingen människa skadades.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafsson, ahlbin@lysekilsposten.se0523-667083
Annons
Nyhetsarkiv