Foto: Gabriel Berndtsson

Blåskrabban hotar den svenska kusten

2017-08-17 Blåskrabban blir allt fler till antalet ut efter den svenska västkusten och det är en invasiv art. Krabban har inga naturliga fiender i våra vatten och kan reproducera sig fyra till fem gånger på ett år med upp till 30 000 ägg vid varje tillfälle. De lever grunt, från strandkanten och ner till två meters djup och äter allt i sin väg.

– Om det blir för många kommer den att förändra vår grundvattenzon, säger Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet, institutionen för marin vetenskap, vid Lovén centrum på Kristineberg.
Första observationen av blåskrabba gjordes 2012 på Hönö i Göteborgs skärgård, sedan påträffades den först igen 2015, efter det har fler och fler krabbor lämnats in till Lovéns centrum på Kristineberg.

 

Blåskrabban blir inte större än fyra centimeter men däremot kan de bli många i antal och leva i upp till sex år. Är miljön och förhållandena de rätta, kan en hona på en säsong, kanske göra fyra-fem reproduktionsomgångar med 30 000 ägg vid varje tillfälle.

18 exemplar 2017

– I år har vi fått in 18 exemplar, men det som är mest oroväckande är att vi fått in honor med yttre rom. Det är inte roligt då risken finns att de kan föröka sig i våra vatten, förklarar Matz Berggren.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv